söndag 25 november 2007

Mayaindianernas kamp mot militärdiktaturen

When the mountains tremble är en dokumentär om Mayaindianerna och det förtryck de fått utstå i Guatemala av militärdiktaturerna och om de motstånd som de ändå trots allt lyckades skapa. Filmen är från 1983 och förhållandena som filmen visar på var då totalt förödande för indianerna. Filmen visar arméns förtryck med avrättningar och tvångsförflyttningar av befolkningen. Filmen innehåller två dramatiserade scener i början av filmen vilka ungefär försöker visa på följande:

Arbenz [arbe_ns], Jacobo, 1913–71, guatemalansk militär och politiker, president 1951–54. Som överste i armén spelade A. en ledande roll i den folkliga resningen mot diktatorn Jorge Ubico 1944. Han valdes till president efter Juan José Arévalo och inledde med stöd av kommunistpartiet (Partido del Trabajo) ett vittgående reformarbete. Grundstenen i hans program var en omfattande jordreform. Detta ledde till konfrontation med både Guatemalas oligarki och det mäktiga nordamerikanska bolaget United Fruit Company. År 1954 störtades A. av en invasionsstyrka bestående av exilguatemalaner, stödda av USA:s regering.[1]


Fredspristagaren Rigoberta Menchú, som nu kandiderar till presidentposten medverkar i filmen och berättar om sin egen familjs lidanden under diktaturen. Kopplingen till USA och dess smutsiga företag och dess stöd till militärdiktaturen i form av s.k. "bistånd" d.v.s vapen är tydligt tema genom filmen. Vissa scener är väldigt plågsamma att se, t ex när militären skoningslöst massakrerat flera medlemmar i en by och resterande invånare sörjer. Eller när en liten grupp människor begraver en av sina vänner då denne fått halsen avskuren av militären för att han kämpat för att få ett fungerande avloppssystem till stadsdelen.

Ett ljus i det kompakta mörkret i filmen är ändå när motståndsrörelsen tagit över sändningarna av en TV-station som för fram generalernas propaganda och hycklarens röst förvandlas till en kvinnas som för fram motståndsrörelsens budskap om fortsatt kamp mot militärdiktaturen. Man kan inte annat än rekommendera denna starka dokumentär om det plågade Mayafolkets kamp för sin rätt att över huvud taget existera.

[1]Nationalencyklopedin 2000 CD-rom.

Bloggar om: , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

tack för tipset!

Jag hade inte hört om filmen trots att jag är ett absolut guatemalafan, var där ett halvt år för tre år sen och ska åka och besöka landet igen om en månad.

Swimsuit Issue sa...

Oj va kul. Vad gjorde du där i ett halvår? Fascinerande land med en tragisk historia ända sedan européerna kom dit. Vad är ditt personliga intryck av hur det är där nu?

Anonym sa...

jag frivilligjobbade med barn där, nära staden Fronteras (Río Dulce) på den karibiska sidan av landet. Mitt intryck är att det är fullständigt uppköpt. I staden El Estor är stadens torg målat i rött och döpt till plaza Coca-Cola, alla tidningar är som våra gratistidningar fast med ännu mera reklam (prensa libre det enda som går att läsa). Jättemånga har suttit i fängelse. En undersökning kom ut när jag var där, där det stod att 4 av 11 män bar på vapen. Enormt rika människor finns där också, och superfattiga barn och familjer. Det är helt och hållet företagen som styr, allt från vägar och städer till skolor.

Jag kan lova att det blir ett och annat uppdaterat intryck på bloggen vid jultider.

Swimsuit Issue sa...

Undrar hur många i Sverige som skulle tycka det vore kul och vackert med ett sådant torg? Förmodligen ett gäng nyliberala muppar ur M,C och Fp:s ungdomsförbund, men det är nog alla.
Det skulle ju vara fantastiskt om Rigoberta Menchú vann valet, även om jag inte har koll på vad hon står för, så lär ju hon ju vara det motsatta jämfört med det som varit med tanke på sin bakgrund och det hon säger i filmen.

Ja och glöm inte kameran!:)

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.