onsdag 29 april 2009

Dags att börja komma i 1a maj stämning





Förra årets bloggpost med Internationalen på en herrans massa språk hittar ni här.

Bloggar om: , , , , , .

fredag 24 april 2009

Varning för socialism, varning för Sverige

Jag är inget fan av The Daily Show egentligen, det hela är oftast för tillgjort och jag avskyr folk som sitter och flinar åt sig själva. Det är ändå kul att se dem driva med den konservativa knäppgökhögern som varnar för att USA håller på att förvandlas till Sverige! Det roligaste i klippet nedan är väl Pagrotsky, som mer eller mindre är sig själv.



Spana även in andra bloggar om: , , , , .

torsdag 23 april 2009

Det enda EU-kritiska alternativet

Vänsterpartiets Eva-Britt Svensson kämpar tappert mot klåfingriga gubbars egenintressen i Bryssel.


Ändringsförslagen återställer de principer som europaparlamentet antog med bred majoritet i förstabehandlingen i september förra året (Svensson föreslog bl a "166:an"). De är formulerade i tre delar och kommer att läggas till andrabehandlingen den 5 maj. Sista dagen för att lägga ändringsförslag är 29 April, men hon har valt att publicera dem redan nu för att tydliggöra att det finns mer som måste åtgärdas än vad de nu så berömda ändringsförslagen 166 och 138 gör. Hon vill säkerställa att inte Internet förvandlas till ett kabel-TV-Internet - alltså utvecklas mot att förvalda tjänster och innehåll säljs till oss medborgare istället för att vi får välja själva.

- Vi som älskar Internet säger att "användarnas rättigheter" definieras av vad vi använder vårt abonnemang till, säger Eva-Britt Svensson (V), EU-parlamentariker. Vi vill inte bli reducerade till konsumenter så att våra rättigheter bara utgörs av vad som står i abonnemangsavtalet. Dessvärre öppnar både rådets gemensamma ståndpunkt och de kompromissförslag som arbetats fram i triloger för detta. Vi vill vara medborgare på Internet, inte blott kunder eller konsumenter.


Via Erik Josefssons blogg, Vänsterpartistiskt gräsrotsaktivist i Bryssel som även han kämpar mot vansinnesindustrin som vill förvandla internet till kabel-TV och medborgarna till passiva mottagare av reklambudskap.

Vänsterpartiets EU-sajt.

I övrigt har författaren Unni Drougge lagt ut sin bok på The Pirate Bay och till det har hon formulerat en alldeles enastående motivering på Newsmill. Jag tycker synd om Jan Guillou och alla andra teknikfientliga. All heder åt Drougge som jag aldrig läst tidigare men nu definitivt kommer att provlyssna på för att bilda mig en uppfattning.

Gammelmedia: The Piratebay-rättegången, måste vid det här laget mer eller mindre betraktas som ett skämt. Nätoperatören Ephone kämpar på mot lobbyn som förmodligen vill se lagar som gör att artisters verk aldrig blir allmän egendom.

onsdag 22 april 2009

Oväntade nyheter: Israels armé friar sig själva

Kanske en kandidat till årets mest oväntade nyhet. Israels armé friar sig själva från alla anklagelser om krigsförbrytelser under Gaza-massakern i början av året.

Israels försvarsminister Ehud Barak, mannen som i den Israeliska valrörelsen anklagade neofascisten Lieberman för att vara för vek mot palestinierna menade att utredningen "bevisar att IDF är bland de mest moraliska arméerna i världen". Det är alltså samma moraliskt överlägsna armé som roas av tanken på att t.ex. skjuta gravida kvinnor.

Man meddelar samtidigt att man inte kommer samarbeta med FN:s inledda utredning. Israel gör i vanlig ordning som de behagar då ens mäktiga kompisar i USA och EU stödjer dem i vått och torrt. Ockupationen, fördrivandet och mördandet av palestinierna kan fortsätta ostört.

Läs också Klas Sandbergs förträffliga inlägg om "världens mest moraliska armé".

Andra bloggar som kommenterar nyheten: Jinge, Marita Engström och Absolute Banana.

Robert Fisk totalsågar BBC:s bevakning av Gaza-massakern,

Läs även andra bloggar om: , , , ,

Gammelmedia:SVT Text.

tisdag 21 april 2009

"tvåa på samma borgerliga boll"

Ann Charlott Altstadt träffar på pricken felet med sossarna och Sahlin i Flammans senaste ledare.


Nu ska välfärdsstaten istället privatiseras/läggas ut på entreprenad på grund av kvalité och kostnad. Men var befinner sig socialdemokratin? Deras stora problem är att de fortfarande är tvåa på samma borgerliga boll.
Mona Sahlins mediefigur fungerar inte – att prata långsamt överpedagogiskt med konstgjorda betoningar likt en dagisfröken som förklarar för fyraåringar hur man blandar grundfärger. Men än värre, nu när vänstern har en historisk chans att formulera systemkritik och politiska alternativ märks mer än någonsin att det inte finns någon ideologi som stagar upp hennes ord. När Socialdemokraterna lägger fram ett nytt skatteförslag, när de presenterar jobb­åtgärder eller vill höja a-kassan handlar det om trygghet, ibland om rättvisa men främst om den enskilde individen.

Trots att det är frågor med ett stenhårt maktperspektiv och borde presenteras i en sammanhängande ideologi med ett tydligt visionärt mål. Marknaden och offentlig sektor är två omfördelningsstrategier av rikedomar och makt. Med socialdemokratins benägna bistånd har marknaden alltmer tagit över som omfördelningspump och vi ser resultatet både i ökade klyftor och ekonomisk kris.

Läs hela.

Läs även andra bloggar om: , , , .

lördag 18 april 2009

För rasism och mot en skola för alla

Sveriges regering och framför allt Der Volkpartei visar än en gång hur mycket man älskar apartheidstaten Israel och hur sionism inte anses vara ett problem. Inga representanter skickas till Genève för FN:s konferens om rasism. Ett politiskt ställningstagande som ger uppskattning hos USA och Israel. Ett ställningstagande som säger -Vi kommer inte protestera mot era bosättningar, er rasistiska politik eller ens eran etniska resning av palestinierna. Det är inte bara ett tyst medgivande utan aktiva åtgärder för att bortse från Israels brott mot mänskligheten.

Det är underbart att se att det finns en liberal maktelit med nykoloniala och rasistiska förtecken över hela Europa som sluter sig samman när intressena kallar.

En annan stötesten är en punkt i utkastet till slutdeklaration som stipulerar att bosättningar — som de israeliska på Västbanken — är tätt sammanbundna med rasism. Bosättningspolitiken i Mellanöstern kritiseras visserligen allmänt, men länder i västvärlden ogillar att de ses som utslag av rasism.

Dessutom finns det missnöje med den vid första anblicken harmlösa formuleringen om att slavhandel, apartheid och kolonialism aldrig får falla i glömska. Britterna fruktar att folk i tidigare kolonier ska kunna kräva ersättning å sina koloniserade förfäders vägnar, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.


....

I övrigt har Vänsterpartiet ett litet skolpolitiskt utspel på nyheterna idag. Gör gymnasiet obligatoriskt.

Alla insåg redan 1996 när jag började gymnasiet att det de facto var obligatoriskt. Det fanns inga jobb för en 16 åring som kom direkt från grundskolan, och det fanns i princip inte heller några jobb för oss ens när vi gått ut gymnasiet! Och de jobb som fanns efter gymnasiet var så långt ifrån akademiker man kunde komma. Efter 3 års gymnasieutbildning började jag i en köttfabrik i Slakthusområdet i Sthlm. De som hade läst samhäll eller natur fick ta samma sorts jobb, eller kunde då välja att börja plugga vidare.

Major Björklund vill inte se ett sådant förslag eftersom det skulle kosta pengar, pengar som skulle kunna gå till skattesänkningar. Björklund vill heller inte bidra till att höja kompetensnivån för alla utan bara för vissa. De med problem och som ofta kommer från studieovana hem ska förbli studieovana, de ska få kvar- och försittning i majorens penalistiska vision av samhället. De studievana däremot ska stöttas och hjälpas på alla sätt och vis genom t.ex. elitskolor där de är skyddade från alla problembarn. Problembarn i en skola och elitbarn i en annan, problembarn på köttfabrikens golv och elitbarn i köttfabrikens styrelse.

Bloggar: Loke, Sic itur as astra, Röda Raketer.

Läs även andra bloggar om: , , , , ,

fredag 17 april 2009

Demonstration imorgon mot Pirate Bay-domen

Demonstration mot den politiska Pirate Bay-domen imorgon kl 14, Medborgarplatsen, Stockholm.

Twitter: Vänsterpartiet.

Läs även andra bloggar om: , , .

tisdag 14 april 2009

Inga utredningar av bankerna kommer att göras och inga av de ansvariga för krisen sparkas

Lyssna och se William K. Black intervjuas av Bill Moyers om finanskrisen. Han menar bl.a. att inga utredningar av bankerna och cheferna som skapade krisen kommer att göras därför att bankerna och regeringen fruktar att folk kommer ta ut allt de har och springa mot dörren om de får reda på hur illa det är. Så bankirerna och regeringen ljuger befolkningen rakt upp i ansiktet.

Och inga utredningar kommer heller att göras för att rätta till problemen därför att de som skapat krisen, och som alltså behåller sina positioner, inte skulle ha något som helst intresse av att göra kritiska utredningar av sig själva.

BILL MOYERS: And we have to know that, in order to know what?

WILLIAM K. BLACK: To know everything. To know who committed the frauds. Whose bonuses we should recover. How much the assets are worth. How much they should be sold for. Is the bank insolvent, such that we should resolve it in this way? It's the predicate, right? You need to know the facts to make intelligent decisions. And they're deliberately leaving in place the people that caused the problem, because they don't want the facts. And this is not new. The Reagan Administration's central priority, at all times, during the Savings and Loan crisis, was covering up the losses.


Rekomenderar verkligen alla en flukt på hela intervjun.

Läs även andra bloggar om: , , , , , , .

Gammelmedia: SvD.

måndag 13 april 2009

Vem vill bli räddad av IMF?

Råkade snubbla in i dokumentären Sydafrikas väg igår. Rekomenderas. En sak som slog mig var hur rädd man var, efter apartheidstaten då ANC tagit makten, för att ta lån av IMF och världsbanken. Av förståeliga skäl. Man ville undvika att bli beroende av dessa institutioner till varje pris därför skapade man hellre en sorts egen variant av IMF:s omstruktureringsprogram, som i princip fick samma effekt. Fattigdomen som ANC lovade att bekämpa har, om inte förvärrats, så åtminstone stannat kvar och missnöjet bara ökar.

IMF ska nu få ansvara för flera miljarder dollar som G20-länderna enades om att ge denna hatade och fruktade institution. Det finns all anledning att vara skeptisk till att IMF förändrats, inte minst de som haft att göra med IMF förut. Varför ska man återigen låta sig luras om inte inflytandet och bestämmandet över IMF radikalt förändras?

Noam Chomsky berättade lite om IMF-policies för tredje världen vs de policies som gäller för "oss" på Democracynow:

So, say, take Indonesia again. Indonesia had a huge financial crisis about ten years ago, and the instructions were the standard ones: “Here is what you have to do. First, pay off your debts to us. Second, privatize, so that we can then pick up your assets on the cheap. Third, raise interest rates to slow down the economy and force the population to suffer, you know, to pay us back.” Those are the regular instructions the IMF is still giving them.

What do we do? Exactly the opposite. We forget about the debt, let it explode. We reduce interest rates to zero to stimulate the economy. We pour money into the economy to get even bigger debts. We don’t privatize; we nationalize, except we don’t call it nationalization. We give it some other name, like “bailout” or something. It’s essentially nationalization without control. So we pour money into the institutions. We lectured the third world that they must accept free trade, though we accept protectionism.

Take the “too big to fail” principle, which the House committee is discussing today. But what does “too big to fail” mean? “Too big to fail” is an insurance policy. It’s a government insurance policy. Government means the public pays, which says, “You can take huge risks and make plenty of profit, and if anything goes wrong, we’ll bail you out.” That’s “too big to fail.” Well, that’s extreme protectionism. It gives US corporations like Citigroup an enormous advantage over others, like any other kind of protection.

But we don’t allow the third world to do that. I mean, they’ve got to privatize, so that we can pick up their assets. Now, these are happening side by side. Now, here’s the instructions for you, the poor people; here’s the policies for us, the rich people. Exactly the opposite. Is there any reason to think the IMF is going to change it?



Bloggat: Serhat om stöd till Kurdisk TV-kanal, Roya om demonstrationer mot massakern på Tamilerna.

Andra bloggar om: , , , , .

söndag 12 april 2009

Vad händer i Moldavien?

Oavsett politisk tillhörighet borde man vara intresserad av att få reda på vad som sker i Moldvien. Uppenbart är dock att intresset för landet från de borgerliga medierna är minimalt och att man valt att politisera nyhetsbevakningen därifrån. Kommunisterna ska utmålas som om de fuskat sig till en seger. Ett underbart exempel på politiserad rapportering är Rapports Claes JB Löfgrens rapportering (ca 7:40min in) från Moldavien.

Han ägnar sig åt att enbart interjvua de som demonstrerat och oppositionsledaren, inte helt oväntat är de mycket missnöjda. Han låter det liberala partiet och deras propaganda stå oemotsagd, t ex påståendet att man inte vågar demonstrera och att alla är rädda, trots att man tycks ha demonstrerat varje dag, även idag.

Majoriteten av notiserna som jag sett menar att internationella observatörer godkänt valet och en omräkning av rösterna kommer att ske. JB Löfgren och alla de andra pappegojmedierna förklarar alltså i vanlig ordning ingenting.

Ingenting om den rumänska vs den ryska befolkningens olika åsikter och ingenting om hur liberalerna så fatalt misslyckas att dra fler än 12% av rösterna. Hur ska man förstå att kommunistpartiet fick ca 50% av rösterna? Som sagt, oavsett ideologisk hemvist borde man vara intresserad av hur det gick till och vad som sker i Moldavien och varför liberalerna ägnar sig åt att bränna ner parlamentet. Min gissning är att rapporteringen från Moldavien nu kommer att avta om inte demonstranterna återigen gör något spektakulärt så att medierna kan få stå och ondgöra sig över kommunisterna och hylla den modiga liberala oppositionen.

Det är bloggarna som står för någon form av analys och kommentar kring Moldavien. Se Erik som befinner sig på plats i Moldavien. Rabiatfeminism som utöver sin analys också länkar till Reclaim your life.

Moldaviens kommunistpartis hemsida, för den som kan språket. Länken hittade jag på den mystiska lilla bloggen Multinter.

Läs även andra bloggar om: , , , , , .

lördag 11 april 2009

USA, Kambodja och Röda Kmererna

Noam Chomsky blev nyligen intervjuad på ZNet om främst Kambodja och Röda Khmererna. När pappegojmedierna i västvärlden pratar om Kambodja är det alltid lika kul att notera vad som inte sägs om västvärlden och dess verkliga förhållande till landet och Röda Khmererna, hur vi med vårat agerande skapar terror.


[T]he records say that the US wanted to "use anything that flies against anything that moves" [during the bombing of Cambodia] , which led to five times the bombing that was reported before, greater than all bombing in all theatres of WWII, which helped create the Khmer Rouge.

So to try to excuse their crimes from the broader picture may be sensible for Cambodians who are trying to find some internal justice and reconciliation, but for the broader picture, it's simply farcical.


So you think US leaders should be tried in connection with the crimes of the DK regime?

Not just in the context of the DK regime—that's afterwards, I think supporting the KR after the Democratic Kampuchea regime, after they were kicked out - or supporting the Chinese invasion to punish Vietnam for the crime of driving them out, that's a crime in itself. But the much worse crime was by Kissinger-Nixon, and its pretty hard to disagree with analysts like Ben Kiernan ... who released the documentation during the Clinton years - their conclusion was that this bombing, which really had genocidal intent -anything that flies against anything that moves - essentially changed the KR from a small group into a mass army of what they call enraged peasants bent on revenge. How could you omit that when you are discussing the Khmer Rouge atrocities?

Först bombade USA Kambodja sönder och samman med miljontals dödsoffer som följd, en alltså inte helt otänkbar anledning till att Röda Khmererna lyckades dra till sig folk. Men vad som är än mer osmakligt och som aldrig rapporteras i den västerländska diskursen om Kambodja är att USA alltså stödde Pol-Pot och Röda Khmererna efter det att de hade sparkats ut ur Kambodja av Vietnam, eftersom USA var sura på Vietnam.

National Security Archives har släppt över 28 000 sidor transkriberade samtal som Kissinger förde med diverse ledare i världen.
Discussing Cambodia with Thailand's Foreign Minister, Kissinger acknowledged that the Khmer Rouge were "murderous thugs" but he wanted the Thais to tell the Cambodians "that we will be friends with them": Cambodia aligned with China could be a "counterweight" to the real adversary, North Vietnam.

I samtalet som förs i våra medier av debattörer och tyckare fokuseras alltid enbart på Röda Khmerernas extrema våldshandlingar och mördande av det Kambodjanska folket 1975-1979. Historien om landet innan och efter den perioden existerar aldrig i det samtalet, eftersom man inte vill höra den. Det viktiga är att Pol Pot och Röda Khmererna framställs som bestialiska mördare under den period vi inte hade någon nytta av dem och att den period vi använde honom inte diskuteras.

Uppdatering: Det här dokumentet (pdf) som NSA lagt ut, är ett av samtalen mellan Nixon och Kissinger kan vara det som Chomsky hänvisar till i intervjun ovan. En upprörd Nixon beordrar bombningen av Kambodja.

Nixon: [T]he second thing is as i have put on here now I want you to get ahold of Moorer tonight and I want a plan where every goddamn thing that can fly goes into Cambodia and hits every target that is open.
Kissinger: Right.
Nixon: That's to be done tomorrow. Tomorrow. Is that clear?
Kissinger: That is right.
Nixon: I want this done. Now that is one thing that can turn this around some. They are running these goddamn milk runs in order to get the air medal. You know what they are doing Henry. It's horrible what the Air Force is doing. They aren't doing anything at all worth a damn.
Kissinger:They are not imaginative.
Nixon: Well, their not only not imaginative but they are just running these things - bombing jungles. You know that. They have got to go in there and I mean really go in. I don't want the gunships, I want the helicopter ships. I want everything that can fly to go in there and crack the hell out of them. There is no limitation on mileage and there is no limitation on budget. Is that clear?
Kissinger: Right, Mr. President.


Bloggar: Motbilder om minröjning i Kambodja, Pierre Gilly om DN och Serhat har några lästips.

Bloggar om: , , , , , , ,

fredag 10 april 2009

Vänsterpartiet i Enskede

Jag har i princip lagt ner verksamheten för att istället lägga lite energi på att få igång Vänsterpartiet i Enskedes blogg. Tanken är att få så många som möjligt från vår partiförening att börja skriva där. Hoppas ni besöker den istället!:)

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

onsdag 1 april 2009

OMFG! Uppgradera Linux till IE 7!!??11



Läs även andra bloggar om:, , , ,