torsdag 11 juni 2009

Läs Peter Weiss Motståndets estetik

Idag läste jag ut Peter Weiss mäktiga verk Motståndets estetik. Boken har följt mig i några år, jag minns inte om det var 2006 eller 2007 jag började läsa de två första delarna och först i år avslutade den tredje och sista delen. Det här betyder inte på något sätt att boken var dålig, tvärtom är detta den mäktigaste läsupplevelse jag någonsin stött på. Kanske t.o.m. övermäktig och det var därför jag var tvungen att läsa något annat mellan del två och tre.

Jag tänker inte försöka recensera boken utan bara konstatera att jag verkligen rekomenderar den. Det är inte en lätt bok att komma in i, man får till viss del kämpa med den hela tiden. Den kräver en koncentrerad läsinsats. Referenserna till alla möjliga konstverk och platser samt alla dessa namn som flyter förbi kan ibland göra att man känner sig helt vilse. Men jag personligen ser ingen poäng i att först läsa på om det tyska kommunistiska partiet eller det socialdemokratiska, det räcker med att ha en någorlunda koll på det historiska skeendet i Europa under 1900-talets första hälft för att ta del av detta verk. Jag tycker man kan läsa på om boken innan man tar sig an den, men jag överlåter åt andra att beskriva den.

Peter Weiss var onekligen ett geni, författare, filmare och målare av tavlor. Han skrev även en av mina favoritpjäser; Jean Paul Marat förföljd och mördad så som det framställs av patienterna på hospitalet Charenton under ledning av herr de Sade (1964). Jag har tyvärr bara sett den i dess filmversion och inte i en riktig teateruppsättning, men den versionen gjorde mig helt hänförd och det var då jag upptäckte Peter Weiss.

Jag råder alla att upptäcka denna helt igenom unika författare och konstnär och att ta er an Motståndets estetik. Jag vet att det inte är en bok för alla, men ge er i kast med den, inledningsvis kanske ni får kämpa men belöningen kommer vara desto större som de brukar säga.

Läs även andra bloggar om: , , , , , . Intressant?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur lång tid måste man koncentrera sig för att ta sig igenom den där boken :-).
Ha en skön sommar.

Kerstin

Pastey sa...

Ja den kan nog kräva en del tid men ta och kika lite den vid något tillfälle, rekomenderas varmt.

Detsamma!:)

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.