torsdag 3 januari 2008

Lynchningar på vykort, den förträngda amerikanska historien

James Allen har dokumenterat det rasistiska våldet i sydstaterna. Han visar i BBCs dokumentär Racism: A history, en samling kort och vykort vilka alla föreställer rasistiskt våld och framför allt lynchningarna av svarta. Bilder på hängda människor, brända och lemlästade trycktes i tiotusentals och såldes som souvenirer i vanliga butiker.

Vidare menar dokumentären att denna mörka sida av den Amerikanska historien i stort sett är medvetet förträngd och censurerad. Flera staters arkiv har klippt ut tidningarnas rapporteringar av lynchningar och James Allens försök att visa sin samling i Atlanta har blockerats flera gånger.Rekommenderar starkt hela denna dokumentär vilken verkligen borde visas på SVT.

Bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Obehagliga fakta för landet som vilar på benen av 50 miljoner mördade ursprungsinnevånare och vars ättlingar fortfarande förnedras i sina reservat.

Galaxa sa...

Nu har jag suttit och tittat på just den dokumentären två gånger plus alla de andra dokumentärerna i samma serie som låg på Youtube. Allt detta lidande, all denna smärta - det är så ohyggligt att det är svårt att ta till sig! Jag vill bara gråta. Och gör det också. Det som äcklar mig på ett alldeles speciellt sätt är de där vykorten där vita familjefäder i vit skjorta står under den hängde svart och ler in i kameran med värsta tummen-upp-leendet!

Dessa personer skulle kunna varit ungefär i samma ålder som min farfar. Att min farfar skulle stått så där under ett träd...ja, det gör mig vimmelkantig. På ett skruvat sätt nästan blir jag mer vimmelkantig av den tanken att någon mig närstående skulle vara med och utföra detta ohyggliga än att någon anhörig skulle varit utsatt för det... Nåväl, finns egentligen ingen anledning att jämföra vad som påverkar mig mest.

Hela alltihopa är så vedervärdigt! Inte konstigt att så många i USA fortfarande är så rädda av sig, när de bär på en sådan skuld. För många är väldigt ängsliga under sin påklistrade yta av bredmunnat världsherraväldesprat.

Det är synd om människorna!

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.