måndag 11 maj 2009

Moralisten Alexander Bard

Några dagar gammal men den är ju underbar. Läs Ann Charlott Altstadts sågning av mannen i shorts, den ljugande Folkpartistiska chefsideologen och moralisten Alexander Bards senaste filosofiska pekoral.

Det kan tyckas märkligt att Bard, som vill avskaffa moralen/moralismen, anslutit sig till Folkpartiet som är det mest utpräglat moralistiska alternativet i svensk politik. Men det är trots allt logiskt: eftersom liberalerna inte tror på några sociala, ekonomiska strukturer blir de själva oundvikligen moralister. Varför finns klassamhället, enligt författarna? Jo, därför att folk inte fattar.

Liberaler kan inte förklara varför människor blir arbetslösa, bråkar i skolan eller begår brott, med annat än att det beror på dålig karaktär. Den enda förklaring de har till att stökiga klassrum är ett problem endast i socialt utsatta områden, är att föräldrarna är slappa och deras barn asociala. Moralismen är liberalismens auktoritära kärna och leder ofrånkomligen till kontraproduktiv rottingpolitik – ta dig i kragen, hut går hem, lås in dem länge och straffa minderåriga.


Via Esbati.

Och Badlands har också en fantastiskt fin genomgång av denna filosofiska gigant.

Läs även andra bloggar om:, , , , .

2 kommentarer:

Serhat Daran sa...

Snygg avslutning på recensionen. Är det ens någon som tar Bard på allvar längre?

Pastey sa...

Man borde kunna konstatera att ingen borde ta honom på allvar, för sin egen skull alltså.

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.