lördag 4 augusti 2007

Men när kommer den verkliga debatten?

DN har gjort en "Virtuell resa till Västbanken" som genom en flashanimation visar Palestinska förhållanden på Västbanken. Det här är ändå en mild bild av förhållandena och DN väljer att ha flashpresentationen på sidan av övriga nyheter utan några andra nyheter om Västbanken och ockupationen.

Jag undrar när mainstreampressen äntligen på riktigt och ärligt ska börja prata om övergreppen, förstörelsen av människors hem, tortyren, fördrivningen av människor och den allmänna misären som den Israeliska staten dagligen utsätter Palestinierna, men även invånarna i Södra Libanon. Det finns modiga oberoende journalister som t ex Robert Fisk som outtröttligt skriver ärligt och rättvist om ockupationen, frågan är bara när den liberala mainstreamen på allvar ska ta avstånd från den Israeliska statsterrorn och det totala moraliska förfallet?

Det finns oändligt med fakta, jag länkar till några i denna blogg, som visar den Israeliska brutaliteten mot Palestinierna. DN och den samlade svenska liberala pressen vet såklart om dessa källor, ändå vågar de inte i fallet Israel ta ett klart och tydligt avståndstagande och skapa den typ av debatt som ledde fram till bojkotten av Sydafrika.

Av outgrundliga anledningar anser man det Israeliska våldet stå i proportion med motståndsgruppernas och därav rättfärdigt. Vem som helst som gör endast en liten historisk undersökning ser dock att motståndarnas våld, för det första inte på långa vägar är proportionellt mot det Israeliska övervåldet, och för det andra är det våldsamma motståndet svar på en decennier lång ockupation och Israels vägran/ignorerande av att leva upp till FN resolutioner om bl a mänskliga rättigheter. Israel har valt, för att tala med Noam Chomsky, expansion före säkerhet. Eller vapenmakt före samförstånd och dialog. Och är det så konstigt, när man blir försedd med en aldrig sinande ström av vapen från världens mest beväpnade stat USA!? Finns det någon anledning att sätta sig vid förhandlingsbordet med sina grannar när man vet att man är överlägsen och kan bete sig precis som man behagar?

Klipp från Robert Fisk dokumentär: Beirut to Bosnia


Mera Fisk. Här blir han intervjuad och talar bl a om de Amerikanska mediernas missvisande rapportering om mellanöstern.


Bloggar om: , , , , ,

1 kommentarer:

pia sa...

Instämmer helt och hållet. Jag besökte Palestina som volontär för en månad sen, och det här är precis vad jag mest reagerat på. Man tycks tro här hemma (i Finland, ganska samma som i Sverige) att det rätta sättet att betrakta "konflikten" Israel-Palestina neutralt och inte ta ställning, även om det är fråga om en ockupation av en apartheidregim. Som du säger så finns det dokumentation och medier som påpekar vad som händer, frågan är bara när/om de får de utrymme de förtjänar.

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.