lördag 7 februari 2009

Vi är i Afghanistan för vår skull inte afghanernas

En norsk kapten vid namn Tom Christian Blix berättar för NRK hur meningslösa operationerna i Afghanistan är. Av ledningen får de veta att det viktiga är att de gör något inte vad de gör. Som en följd av de oklara målen och tafatta insatserna, man gör raider utifrån sin bas stannar ett tag och drar sig tillbaka, så har de norska styrkorna snarare förvärrat situationen än förbättrat den för befolkningen.

Militärtolken Sosan Asgari Mollestad fyller i att vi är i där för vår skull, inte afghanernas. Vi är där för att framstå som hjälpare men vi drar vi oss tillbaka när det blir besvärligt. Vi minimerar våra åtaganden och förluster genom att häcka i baser, dra ut på korta äventyr, och återvända till basen. Politiska lösningar och återuppbyggnad finns inte på kartan eftersom vi inte är där för att höra vad Afghanerna vill ha menar Mollestad, vi är där för att genomföra våra operationer och målsättningar som vi har satt utifrån vårt perspektiv.

Afghanistan är inte är en osjälvisk hjälpoperation från västvärldens sida. Sådant har vi, mig veterligen, aldrig sysslat med. Afghanistan är ett pågående projekt så länge vi får ut något av Afghanistan. Mer om detta hos bla Reflexions of red. Det är därför vi etablerar baser och säger åt soldaterna att det viktiga är bara att sysselsätta sig, helst döda något 10-tal "talibaner" i veckan. Då har våra medier har något att rapportera om så att skattebetalarna känner att deras pengar gör någon "nytta". Vi kommer att vara där en lååång tid framöver, det vill säga om vi får som vi vill och inte blir utsparkade.

Bloggar: Motbilder, Ekonomikommentarer, Ett hjärta rött.

Läs även andra bloggar om: , , , , , .

1 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Jag såg att Obama frågat sina generaler om hur de tänker sig att lösa situationen i Afghanistan - det var något om "how's the endgame?" Men generalerna kunde inte svara trovärdigt på hur de tänkte sig att avsluta kriget. Och ärligt talat, vem kan det (förutom att ockupanterna packar ihop och drar iväg medan de ännu kan stå på benen)? Möjligen är Obama lite smartare än Bush och fattar att det är bättre att dra sig ur än att fortsätta ett hopplöst krig där man knappt vet mot vem man slåss.

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.