söndag 9 december 2007

John Perkins - En ekonomisk "hitman" bekänner

John Perkins arbetade för NSA eller snarare ett amerikanskt företag med att tvinga länder som USA ger bistånd till att i klartext göra som USA ville. Man gav ledarna enorma summor pengar och/eller frikostiga lån som man visste att länderna inte kunde betala tillbaka. Sedan skickade man in sådana som Perkins som sa att OK vi skriver av lånet om man garanterades vissa gentjänster. Allt från att ha amerikanska militärbaser i landet, exklusiv tillgång till ländernas naturresurser för amerikanska företag, eller att de stödde USA i FN. De ledare som vägrade erbjöds i princip en kula med deras namn på. Se filmerna nedan där Perkins själv berättar.
Från Democracy now:

Al Jazeera:

Något svenskt bokförlag borde ta tag i hans bok som bara verkar finnas på engelska.
Bloggar om: , ,

4 kommentarer:

pia (http://funderar.wordpress.com) sa...

Jag kollade igenom båda filmerna igår, ganska otroligt men det förklarar ju en hel del! Håller med om att hans bok skulle vara bra att översätta.

Tänk att det inte har blivit (eller så har jag bara inte märkt) någon större diskussion om detta med tanke på att hans bok sålde så många exemplar?!

Pastey sa...

Ja jag var också väldigt häpen över vad han faktiskt sa. Hoppas den kommer på svenska. Ordfront eller någon annan borde ju vara intresserad. Iof har väl även Chomsky legat på de där topplistorna och han får inte vara med i mainstreamen i USA eller, vilket är ännu mer genant tycker jag, ens här i Skandinavien. Eller har du någonsin sett honom på TV eller så i Finland? Trots att han tydligen skall vara den mest citerade professorn i världen osv osv osv...

pia sa...

Nej, för att vara den mest citerade professorn i världen så är det minsann tyst! Det är lite konstigt med Chomsky, jag får för mej att de allra flesta (som följer med lite) vet vem han är, eller har läst någon bok. Men på TV, nä, det minns jag faktiskt inte att jag skulle ha sett.

Det finns inte så mycket plats för riktiga storpolitiska diskussioner ens i public service TV i Finland för du vet, realitybantningsshower, billig drama och backhoppningstävlingar måste ju sändas.

Har du tipsat Ordfront?

Pastey sa...

Jo precis det är knäpptyst, även fast många nog gärna vill höra vad han har att säga. Jag har hört om någon s.k. "Chomsky barrier" el. dyl. i USA, d v s de medier som av någon anledning har med honom har tagit sig över denna föreställda barriär eller hinder av självcensur.
Jo public service i Sverige går i de privata mediernas ledband. I en reklam nyligen skryter de med hur mycket underhållning de har typ och att det vore synd om den försvann?! I det fallet kan jag nästan hålla med borgarna, att SVT inte ska göra sådant som privata medier frossar i . Så ta gärna bort all sport och dokusåpor tack!
Nej inte tipsat dem. Man kanske borde göra det.:)

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.