lördag 22 december 2007

Norge hotat av USA efter föreslagen Israelbojkott

Gamla nyheter blir som nya, detta p g a att vi inte fått ta del av dem i svenska medier. Såg på Magnus Bergs blogg att Norge blivit hotat av USA efter att Kristin Halvorsen, Norges finansminister och ledare för Sosialistisk Venstreparti, vilka sitter i regeringställning, uttalat stöd för sitt partis krav på att bojkotta Israeliska varor.

US Secretary of State Condoleezza Rice threatened Norway with "serious political consequences" after Finance Minister and Socialist Left Party leader Kristin Halvorsen admitted to supporting a boycott of Israeli goods.


Magnus Berg ställer en intressant fråga i slutet på sitt inlägg som man kan spekulera i, nämligen vad som verkligen skulle hända om t ex Norge eller Sverige för den delen verkligen bojkottade Israel och därmed drog på sig USAs ilska.

Ja till att börja med skulle det nog inte behövas att USA agerade militärt mot Norge eller Sverige, ekonomiska hot räcker gott nog för att få oss på knä. Ingen i det svenska etablissemanget skulle acceptera ett sådant förhållande till USA. Skulle en svensk regering driva igenom bojkott skulle de ha hela den ekonomiska eliten + deras privata medier mot sig. Bonnier och de andra medieimperierna skulle förmodligen låta de främsta Israeladvokaterna få full tillgång till de största svenska medierna för att bedriva pro-Israelisk opinion i ett sådant läge. Hoten inifrån skulle förmodligen knäcka oss innan USAs sanktioner gjorde det. Wallenberg och de andra pojkarna skulle hota med kapitalflykt osv. Sveriges beroende av den amerikanska exportmarknaden omöjliggör kraftfulla ställningstaganden mot USA. Eventuellt skulle ett ännu större exportskifte mot den asiatiska marknaden möjliggöra ett någorlunda större svängrum för att kritisera Israel och USA.

Att bojkotta Israel och helt plötsligt få USA som fiende skulle även ställa den "opolitiske" medelsvenssons världsbild på huvudet. Denne skulle förmodligen bli lika rasande som den ekonomiska eliten då bilden av USA hos gemene man trots allt fortfarande inte är så "tokig". Och denne "opolitiske" väljare är ju viktig säger statsvetarna, ja de menar ju t o m att denne avgör valen då den bestämmer sig i sista stund. Att reta dem vore därför politiskt självmord av en regering. Det är otänkbart i den Europeiska mentaliteten att ha USA som fiende, det finns fortfarande en "vi"-känsla med dem.

En isolerad svensk bojkott skulle förmodligen inte göra någon som helst skillnad om det inte fick fler länder med på tåget. Det skulle däremot vara modigt och ett kraftfullt moraliskt riktigt ställningstagande.

Bloggar om: , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.