måndag 21 april 2008

AP-fonderna ser inga problem med krigsprofitören Halliburton

"Totalt 14 utländska företag som de svenska pensionsfonderna är delägare i, uppträder oetiskt och bryter mot internationella konventioner. Det konstaterar AP-fondernas Etikråd som på måndagen presenterade sin första årsrapport."

Skriver SR.se. Det fanns även en länk där till själva rapporten i pdf-format. SR.se ville inte namnge något företag ur rapporten och DN hade en så genant liten notis om detta att jag plockade ur några av godbitarna ur detta skarpt formulerade och verkligt "kritiska" dokument. Hela 20 sidor långt med färgranna pilar som pekar i olika riktningar beroende på hur bra man anser att företagen sköter sig. Gulligt och framför allt, pedagogiskt!

Inte helt oväntat tar USA ledarplatsen i flest antal oetiska företag. Det ökända Chevron Corporation, ägnar sig åt kränkningar av mänskliga rättigheter i Nigeria samt miljöförstöring i Amazonas och Ecuador.
Duke Energy Corporation och Freeport -McMoran Copper & Gold Inc allvarlig miljöförstöring samt bestickning i USA respektive Indonesien.

L-3 Communication Holdings har tydligen tyckt att tortyren i Abu Ghraib-fängelset lät som en utmärkt affärsidé och står därför med på listan. Det finns idag ingen kompling mellan företaget och "fortsatta kränkningar" skriver man, men företaget fortsätter vistas i "konfliktzoner". Så betryggande.

Wal-Mart Stores Inc, denna stolta amerikanska kronjuvel, har kopplats till systematiska kränkningar av arbetares rättigheter skriver man. 4% av aktieägarna tyckte tydligen detta var viktigt så man beslutade att ta upp frågan igen vid nästa möte. Tack för att ni tänker på arbetarna, aktieägarna!

Yahoo! Inc har ju som bekant lämnat uppgifter till kinesiska myndigheter så de kunnat fängsla journalister. Eftersom 15 respektive 4% av aktieägarna tyckte att mänskliga rättigheter och yttrandefrihet var viktigt kommer även denna fråga att tas upp igen. Man känner verkligen hur det är företag och investerare som går i bräschen för mänskliga rättigheter. Vilket verkligt genomslag denna fråga fick, hela 4% på yttrandefrihetens sida!!! Jag hoppas de skålade i champagne och dunkade varandra i ryggen efteråt för denna oerhörda framgång.

De var de amerikanska bolagen. Resten då? Ja det finns en hel del smått och gott att bjuda på från övriga världen också. Thales SA, från Frankrike, ägnar sig åt mutor i Sydafrika. Bridgestone Corporation, japansktägt tydligen, använder barnarbetare på gummiplantager i Liberia. Här anser man i anständighetens namn att "I förebyggande syfte bör företaget anta en policy om barnarbete för hela sin verksamhet". Ja, man tycker nästan lite synd om detta stackars företag nu, tänka sig va, ta fram en hel policy!? Barnarbete, vi hade ju inte en aaaaaaaning om att de skulle va nåt problem?!

Man kan ju även nämna Toyota Motor Corporation, ett företag vi alla känner igen, anser att fackföreningar är ett gissel, fast inte här hemma då utan på Filipinerna, så att vi slipper tänka på´t.

Det mest ironiska med hela listan är nog ändå att det ökända Halliburton Corporation nu kan avföras från listan menar AP-fondernas etikråd. Företaget har kopplats till bristande affärsetik skriver man med bl a mutor i Irak och Nigeria. Halliburton har sålt det dotterbolag som var i centrum för utredningarna. Ja det är ju också ett sätt att slippa ta ansvar antar jag? Det är alltså återigen helt OK att vi låter Halliburton, d v s Dick Cheney och hans vänner, investera våra pensionspengar i kriget i Irak igen. Undrar om etikrådet t ex noterade sidan Halliburton Watch?Bloggar om: , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är deppigt att höra, men inte så förvånande. Vem trodde att mänskliga rättigheter skulle stå högre i kurs än avkastning?

Själv bor jag i en lägenhet hos AP-fastigheter. Jag kanske skulle hota att säga upp kontraktet om de inte skärper sig...

Fast allvarligt talat - det kanske skulle gå att dra igång nåt med lite väl placerade flygblad i grannarnas brevlådor...

Swimsuit Issue sa...

Ja, det känns mer eller mindre omöjligt att leva moraliskt och etiskt riktigt i det här samhället. Sådant här borde verkligen diskuteras mer. De stora medierna verkar ju ge dessa frågor markant uppmärksamhet. Kanske något för partikongressen?

För att förtydliga mig, USA, det stora landet i väst som alltid sprider demokrati och mänskliga rättigheter var helst man sätter ner sina armékängor i världen, hade alltså 7 av de 14 oetiska företagen på listan, d v s hälften. 8 med Halliburton, som enbart någon sorts naiv eller halvgalen människa kan tro är ett etiskt korrekt handlande företag.

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.