söndag 27 april 2008

Studenter på paramilitärens dödslistor i Colombia

Tigran Feiler skriver jättebra om de paramilitära hoten mot studenter i Colombia i senaste Gaudeamus.

Våldet mot studenterna följer som så många gånger tidigare i Colombias historia en tydlig politisk logik. Alvaro Uribes regering har sedan den kom till makten 2002 genomdrivit sin nyliberala ekonomiska politik även inom den colombianska utbildningssektorn. För landets statliga universitet har det inneburit minskade anslag och privatiseringsplaner. Protesterna mot regeringens politik har varit särskilt starka vid de universitet som riskerar att privatiseras. Och det är inte heller någon tillfällighet att samma universitet varit de mest utsatta för regeringens militarisering av universitecampus, paramilitära gruppers hot och dödslistor.

En video från Colombianätverket med studenter som berättar om sina upplevelser av detta.


Rekomenderar även senaste numret av Ordfront där Magnus Linton skriver om palmoljeodlingarna och kopplingen till de ekonomiska eliterna och paramilitären i Colombia.
Dödens palm
Colombias bördiga jord är perfekt för att odla oljepalm som ger ekodiesel till världens törstiga bilflotta. Men oljepalmen odlas på jord som högermilisen stulit från fattiga bönder under inbördeskrigets folkfördrivningar. Magnus Linton har följt i palmoljans spår.


Bloggar om: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.