torsdag 3 april 2008

Även Forumforskarna kritiserade borgarnas intellektuella ohederlighet

Ministern avfärdar kritiken men vet lika väl som alla andra som var på presskonferensen hur bortgjord hon och hennes ideologiska kompisar i regeringen är.
Stefan Jonsson som var där skrev 12/3 i DN.

"Hon (Lena Adelsohn-Liljeroth) såg nöjd ut och höjde ett varningsord: "Kommunismen är en ideologi som skördat och alltjämt skördar många offer!
När så forskarna klev upp vände hela föreställningen. Jelena Zjemkova och Youkk Changg som leder dokumentationscentrum i Ryssland respektive Kambodja var ointresserade av ideologiska förklaringar. [...]
'Schoendals förklarade: 'Ni som kommit hit för att höra oss fördöma kommunismen har missat hela poängen med historisk kunskap. Vår uppgift är att strängt granska brott mot mänskligheten så att vi lär oss att känna igen dem i samtiden -och detta oavsett om det utförs i kommunismens eller demokratins namn.' Sedan avslöjade han att dokumentet han läst inte alls stammade från Maos Kina, utan var en ordagrann återgivning, med enstaka substantiv utbytta, av George Bushs senaste tal, där presidenten förklarar varför USA ska använda tortyr i kampen mot terrorismen."

Liljeroth och de andra borgarna trodde att de nu hade fått med sig Forum på att skriva en ideologikritik. Istället blev de utskämda för sin intellektuella ohederlighet. Liljeroth vet, åtminstone nu, precis som alla andra skillnaden mellan ideologi och maktmissbruk, men det tänker hon så klart inte erkänna, det skulle ju vara ett misslyckande för den borgerliga regeringen och den investering man gjort i Forums nya historiebok. Det borgarna kommer framhålla är att "kommunismen" som ideologi i sig ger upphov till brott mot mänskligheten. Borgarmedierna kommer tyst instämma och de protesterande historikerna kommer inte ges utrymme att tas på allvar.

Även om nu Forumforskarna kritiserade Liljeroth och de andra borgarnas patetiska inlägg på konferensen ovan, är faran den att det man gjort uppfattas av allmänheten som en ideologikritik om man inte tydligt förklarar att detta är brott gjorda i kommunismens/socialismens namn men de har inget med dessa ideologier att göra.

Historieuppropet

Andra bloggar: Björnbrun

Andra bloggares åsikter om: , , ,

1 kommentarer:

Kerstin sa...

Och man undrar hur många människor som vet att Hitler talade väldigt mycket om hur fredsvänlig han var och hur viktigt det var att freden bevarades - och blev trodd av sådär en dryga 30% av tyska folket, vilket dessvärre räckte!

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.