söndag 27 april 2008

Världsbanken kommenterar läget i Gaza

Världsbanken "kritiserar" Israels blockad av Gaza och Västbanken enligt Reuters. Världsbanken menar att effekten vägsparrarna, de hundratals "checkpoints" och restriktionerna inte kan överskattas.

The World Bank said Israel's tightened cordon of the Gaza Strip has "considerably eroded whatever private sector backbone remained in the economy, and in a manner that is progressively more difficult to reverse".

The bank, citing business associations in Gaza, said the current restrictions have led to the suspension of 96 percent of Gaza's industrial operations.


Det är märkligt hur man ens kan tänka på att få igång en ekonomi, eller ens ett normalt liv i Gaza. I den senaste av alla räder av den Israeliska armén dödades en 14 årig flicka och hennes mamma skadades. Vilket skedde bara timmar efter att Hamas erbjudit vapenvila. Eftersom Israel inte har några som helst incitament eller reella påtryckningar på sig från omvärlden, snarare tvärtom i form av tyst medigvande från EU och aktivt militärt och politiskt stöd från USA, behöver man inte lyssna på sådana förslag utan kunde avvisa det. Det bevisar att Hamas attacker inte skadar Israel tillräckligt mycket för att få Olmert och övriga sionister till förhandlingsbordet. Så länge man inte tillfogar mer skada eller att omvärlden börjar sätta tryck på Israel kommer det aldrig bli någon fred.


I övrigt så vill Bush-administrationen ytterligare "tänja på folkrätten". Så skönt att den är tänjbar då? Undrar om inte begreppet folkrätt snart har blivit helt uttöjt.

Bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

pia sa...

jasså KRITIK! Jo, man vågar nog använda ord. Men hur kan det vara så svårt att föreslå lite handling? Varför inte de europeiska länderna bojkottar Israel, det fattar jag inte.

Pastey sa...

Ja jag är osäker på om det ska föreställa kritik mot Israel eller inte. Jag tror det är ett för starkt ord för Världsbanken, snarare kanske de skulle svara att det var någon form av påpekande eller något sådant?

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.