torsdag 13 november 2008

Ett meddelande från kloaken

Appropå Bo Rothsteins artikel i GP. Bloggosfären är en kloakbrunn! Man har passerat sörja och nu alltså blivit en kloak.

Här nere i kloaken, där alltså inte gärna professorer eller skribenter på DN beger sig, skriver folk om ALLT! Japp, ni läste rätt. I bloggosfären kan man hitta bloggar om ALLA ämnen utifrån ALLA olika tänkbara vinklar och ståndpunkter skrivna av ALLA olika typer av människor. Jag vågar påstå att det finns bloggar som även Bo Rothstein kan läsa och finna njutbara, kanske t ex hans kollegors.

Vissa EU-politiker vill även de ha "dörrvakter" d v s begränsa människor från att publicera sig. Rothstein saknar dem också. Vi har alltid haft dörrvakter i det borgerliga sammhället och de drivs primärt av vinstintresse som yttrar sig i självcensurerar för att inte råka i trubbel hos ägare som inte vill se fallande försäljning av annonser. Därav diskuteras inte hel hög ämnen och därav diskuteras bara de ämnen som tas upp utifrån vissa förutsättningar. De s k "dörrvakterna" har alltid alltså sorterat och censurerat det offentliga samtalet, fram till bloggarna. Jag menar inte att de slutat sortera och censurera, jag menar bara att bloggare alltså människor, kan nå ut med obekväm information till betydligt fler än förut och på ett mycket snabbt och effektivt sätt. Det är inte konstigt att makten ryggar tillbaka och börjar oroa sig för detta.

Dessa begränsningar med självcensur finns alltså inte här nere i kloaken där flertalet av oss skriver för att vi vill det av egen fri vilja och för det mesta utan att tjäna en spänn.

Rothstein menar, förutom att kalla oss alla för kloakmänniskor, att trots de avslöjanden som gjorts av bloggare förmodligen skulle gjorts ändå!?

"Det må så vara, men det är mycket möjligt att dessa saker skulle kommit fram ändå."

Underbart! Det kan vara värt att nypa sig i armen efter det påståendet och påminna sig om Bo Rothsteins yrke som intellektuell. Det är alltså bättre att överlåta makten åt sig själv, sitta passivt still i båten och hålla käft, än att använda yttrandefriheten. Det är bättre att ha dörrvakter som stoppar sliddret och slöddret redan i dörren så att de inte smutsar ner tidningar och internets med sin kloakluktande prosa.

Hade FRA-debatten ens funnits utan bloggarna?

Jag avslutar med att citera mig själv i en kommentar borta hos Biology & Politics:
"Den här diskussionen är helt meningslös. Vems jävla "kloak" eller "bloggsörja" talar vi om? Vem är det som kan bedömma att inte Bo Rothstein är en kloak? Den här "debatten" dyker upp titt som tätt och varje gång vill man bara ta sig för pannan. Den leder aldrig till något och kan inte leda till något om inte makthavarna vill stänga av möjligheten för privatpersoner att publicera saker på internet. Vilket vissa förvisso vill."

Flera undermänniskor från kloaken kommenterar alltså detta: Ulf "kloakråttan" Bjereld, Biology & "fislukten" Politics, Anders "stinkbomben" Svensson och ett helt gäng till som med all säkerhet är sär skrivande pukkon som luktar bajs.

För att inte tala om alla rykande slemhögar som hasplar ur sig osanningar om , , , ,

5 kommentarer:

Kraxpelax sa...

Bo Rothstein är en notoriskt obalanserad person som dyker upp med jämna mellanrum. Här retar han sig på nyliberalismen, och absolut med rätta, och skäller därför på bloggsfären i sin helhet. Elementärt kategorimisstag. Korkat så det förslår. Men när professorer i typiskt darriga ämnen, odlade i akademisk kravlöshet, skall till att ta till orda med Pompa & Auktoritet, tja, så blir det ju tyvärr så här.

Bo Rothstein gör klokt i att inte skaffa egen blogg. Han skulle inte klara sig i konkurrensen.

Anonym sa...

Man ser på era kommentarer att Bo har rätt i mycket! Verkligen moget kraxpelax....Jo Bo verkar också gå ut med sitt verkliga namn vilket inte många i bloggandets förlovande land tycks göra. Speciellt inte kommenterarna.

Pastey sa...

En anonym kommenterare kritiserar folk som skriver anonyma kommentarer?

Jag är för anonymitet på internet, det gör att människor har möjlighet att skriva saker som de annars inte skulle våga. Mitt tips till Bo Rothstein är att starta en anonym blogg. Där skulle han kunna skriva av sig saker obehindrat utan att hela tiden behöva reflektera över om detta är bra för karriären eller inte och hur kollegorna på akademin ska tänka.

Kerstin sa...

Kan tala om att jag sett kolaken "vetenskaplig peer review". Den kan vara lika stinkande som somligt i bloggvärlden kan vara :-).

Han har en väldig förmåga att kasta sten i glashus den gode Bo Rothstein.

Pastey:
Vad gäller Rothstens karriär så kan han liksom inte komma längre för vad jag förstår sitter han på en av de äldre oavsättliga professurerna så det är inte mycket som kan skada honom där. Bara hans anséende som kan ta skada, men det är det många som inte bryr sig om om de tjänar tillräckligt på att förlora den.

Anonym sa...

Bo har naturligtvis rätt att förolämpninger, flaming osv. inte bidrar till något positivt. Läsare bör avstå från att stödja dessa forum genom att inte besöka dom. Rent kriminella bör ju polisanmälas.
Förbud eller liknande vore ju däremot idioti.

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.