torsdag 20 november 2008

Vill du ha en kackerlacka på ögat?

Uppdrag granskning gjorde mig spyfärdig igår, av flera anledningar. En anledning var de svinaktiga människor som utnyttjar människor som saknar bostad och inte kan få bostad eftersom kommunerna abdikerat inför marknadskrafterna. En populistpolitiker kallad Harry Franzén hyr ut fallfärdiga villor till b l a före detta missbrukare och tar hyran i stöldgods om pengar saknas.

Ännu värre blev det när programmet tog sig an de vidriga asgamar i företaget Newsec som hyr ut lägenheter som invaderats av kackerlackor och annan ohyra p g a obefintligt underhåll och skador. Det var igenmöglade badrum och livsfarliga väggströmbrytare. Kackerlackorna sprang över barnens skolböcker, och över deras ögon då de sov på nätterna, därför sov de numera med täcket över huvudet. I över 10 år hade varit på det sättet.

Newsec och den jättekoncern som äger dem ska naturligtvis ställas till svars för detta. Den antirasistiske samhällsdebatören Kurdo Baksi har nu också polisänmält Newsec.

Men det löser t ex inte problemet med vår tids marknadsfundamentalistiska politiker. Allmännyttan måste återinföras och kommunerna, men även staten om kommunen misslyckas, måste återta sitt samhällsansvar igen. Och vi hyresgäster måste ta strid för detta och tvinga politikerna att sluta sälja ut allmännyttan och sluta spekulera med våra hem! Det enda sättet som Newsec och andra svin kan tjäna pengar på att köpa de en gång gemensamt ägda bostäderna är genom att höja hyror och inte underhålla, alternativt lyxrenovera och chockhöja hyror och därmed göra sig av med de flesta hyresgästerna. Vem som helst inser det. Och vem som helst kan räkna ut det som Uppdrag granskning handlade om förra gången, att utförsäljningen i Stockholms innerstad inneburit att segregationen ökat. ALLA inser att det var det som skulle hända, det behövs ingen jävla avhandling eller expertgrupp för att komma fram till det uppenbara. Men moderaterna och alliansen sålde ut dem till vrakpriser, gav bort skattebetalarnas pengar till de som för tillfället råkade sitta på förstahandskontrakten. Det var olagligt och det borde också polisanmälas och utredas!

Hur fan det kunde gå så långt i Malmö att de i 10 år fått bo bland ohyra är fullständigt oförsvarligt! Den socialdemokratiske kommunpolitikern skyllde på staten och Odell på kommunen! Folk borde ju sättas i fängelse för detta! Och ärligt talat, tror någon att detta hade fått pågå så länge, ens en dag, hade familjerna i området hetat Svensson, Olsson eller Karlsson i efternamn? Det hade gått ett indignerat ramaskri genom våra liberala medier för länge sen och huvuden hade rullat hade det suttit en blond pojke eller flicka och berättat in i kameran hur kackerlackorna sprang över ansiktet på nätterna. Det hade ju blivit en Lex Oscar eller Lex Lisa av en sådan sak, men det kommer inte bli någon Lex Hassan av denna. Klass och etnicitet, precis som Baksi säger, är avgörande för vilken boendestandard du kan få i det rasistiska marknadsfundamentalistiska Sverige.

Man blir också frustrerad över Hyresgästföreningen. Var är ni, varför hörs ni inte om detta? Ni visste ju!? Vi kan mobiliseras till en mäktig kraft! Ni skickar ju ut en tidning för 75 spänn i månaden till oss, använd den till något vettigt! Fan, om en av oss tvingas bo i en svinstia i Sverige då gör vi alla det! Låter vi dem hållas är vi snart tillbaka på 1908 års hyresstandarder och inte 2008:s!

Andra om detta: Adrian Kaba, Jämlikhet som frihetsidé och En annan sida.

För ni som missade programmet, se det, men kanske inte i anslutning till dagens middag. Det är sällan jag blivit så upprörd och äcklad av ett TV-program!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

tack, för denna skrift.
Vidrigt är det , passar inte Sverige anno 2008.

dyermaker sa...

Jag såg programmet och jag blir mer kräkfärdig av flatheten hos myndighetspersoner m fl än själva kackerlackorna. Och det vill inte säga lite...

Tack för bra skriv!

Pelle sa...

Det är ganska märkligt hur man kan kritisera marknaden för att den har tagit ett ansvar där allmännyttan och kommunerna har ställt hyresgäster på gatan.

Det är alltså inte ökad makt till offentlig sektor som är lösningen. Tvärtom bör den minskas genom ökade krav på att även hemlösa, missbrukare etc skall garanteras tak över huvudet.

Hampus Eckerman sa...

Marknaden har inte tagit något ansvar alls. Det är inte lönsamt med ansvar. Påståendet att de skulle ta hand om hyresgäster som kommunerna och allmännyttan skulle vilja hamnade på gatan är rena dumheterna.

Skulle annars vilja ha en förklaring vilka som ska ställa dessa "ökade krav". Politikerna eller marknaden? Och på vilka ska de ställas? På politikerna eller marknaden?

betongbarn sa...

Jag kommer bli häcklad för detta, men det skiter jag i.

Grejen är att det inte skulle spela någon som helst roll om de rustade upp alla lägenheter i rosengård. Efter cirkus ett år skulle det se precis likadant ut. Detta fenomen ser man ju bara i invandrartäta områden. Det går aldrig så långt i "svenska områden" Vad fan hade de gjort i badrummet!??

Men tänkte ni på hur det såg ut i trapphuset???

Det är ju bara att se hur det ser ut där, då vet man hur det ser ut i lägenheterna. Eller hur! Knappast en tillfällighet. klotter och sönderskrapade betongväggar. Typiskt för invnadrartäta områden. Dom vill ju inte ha fint verkar det som. Det är inte husen i sig det är fel på, det är FOLKET. De vet inte hur man beter sig i sverige helt enkelt, de är för primitiva. En upprustning vore att slänga pengarna i sjön. Tyvärr, men det är sanningen.

I min förort var vi också fattiga på 70-talet, det var inte i närheten av dagens förfall. Svenskar vet att man inte dränker lägenheten i vatten. De vet hur en spis och tvättmaskin funkar. Jag har kontakter inom fastighetskötsel så jag får höra en hel del. De sabbar lägenheterna själva och de hittar på det märkligaste jävulskapen i sina lägenheter. Ni skulle bara veta. Tro på fan att fastighetsägaren tröttnar. Jag har sett utvecklingen med egna ögon eftersom jag vuxit upp i ett miljonprogram. Förfallet kom med massinvandringen.

Sedan kan man ju fråga sig varför de skaffar en hel drös ungar när man varken har jobba eller bostad.
De enda jag tycker synd i detta fall är barnen. Tyvärr, men så ser jag på saken.

Pastey sa...

betongbarn: Jag tror (hoppas) att du inte ens själv tror på vad du säger. Du tror att beroende på vilket land man föddes i eller kommer ifrån om man frivilligt har kackerlackor hemma eller inte? Du tror att folk vill ha dem i ansiktet? Att någon vill ha en dusch full av mögel? Du kan behålla dina unkna analyser som luktar Sverigedemokrat på flera km avstånd för dig själv.

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.