söndag 12 april 2009

Vad händer i Moldavien?

Oavsett politisk tillhörighet borde man vara intresserad av att få reda på vad som sker i Moldvien. Uppenbart är dock att intresset för landet från de borgerliga medierna är minimalt och att man valt att politisera nyhetsbevakningen därifrån. Kommunisterna ska utmålas som om de fuskat sig till en seger. Ett underbart exempel på politiserad rapportering är Rapports Claes JB Löfgrens rapportering (ca 7:40min in) från Moldavien.

Han ägnar sig åt att enbart interjvua de som demonstrerat och oppositionsledaren, inte helt oväntat är de mycket missnöjda. Han låter det liberala partiet och deras propaganda stå oemotsagd, t ex påståendet att man inte vågar demonstrera och att alla är rädda, trots att man tycks ha demonstrerat varje dag, även idag.

Majoriteten av notiserna som jag sett menar att internationella observatörer godkänt valet och en omräkning av rösterna kommer att ske. JB Löfgren och alla de andra pappegojmedierna förklarar alltså i vanlig ordning ingenting.

Ingenting om den rumänska vs den ryska befolkningens olika åsikter och ingenting om hur liberalerna så fatalt misslyckas att dra fler än 12% av rösterna. Hur ska man förstå att kommunistpartiet fick ca 50% av rösterna? Som sagt, oavsett ideologisk hemvist borde man vara intresserad av hur det gick till och vad som sker i Moldavien och varför liberalerna ägnar sig åt att bränna ner parlamentet. Min gissning är att rapporteringen från Moldavien nu kommer att avta om inte demonstranterna återigen gör något spektakulärt så att medierna kan få stå och ondgöra sig över kommunisterna och hylla den modiga liberala oppositionen.

Det är bloggarna som står för någon form av analys och kommentar kring Moldavien. Se Erik som befinner sig på plats i Moldavien. Rabiatfeminism som utöver sin analys också länkar till Reclaim your life.

Moldaviens kommunistpartis hemsida, för den som kan språket. Länken hittade jag på den mystiska lilla bloggen Multinter.

Läs även andra bloggar om: , , , , , .

7 kommentarer:

Anonym sa...

Här liksom i Jugoslavien Ukraina Georgien Kyrgisistan och andra läder kring Ryssland (undantaget Jugoslavien/Serbien som måste "forceras" innan ett drang nach osten) behöver man inte leta efter €USAs fingeravtryck, det är fullkomligt nedlusat av dem.
Se här:

http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=13147

Anonym sa...

Kommunisterna i Moldavien var ju tills helt nyligen extremt Ryssfientliga och på NEDs avlöningslista varpå man bytte fot börjat samarbeta och närmar sig Ryssland.

Uppenbarligen försöker Washington visa vad som händer med otacksamma kappvändare...

Anonym sa...

Det här händer i Moldavien:

http://www.lewrockwell.com/blog/lewrw/archives/026241.html

Pastey sa...

Tackar så mycket för bra länkar.

Mix Archer sa...

bra att nån skiver mer om problemen Moldavien.

Anonym sa...

Bra artikel om mediekritiken! Rapporteringen om Moldavien är skandalös. Men Vänsterpartiet och Ung Vänster vägrar fördömma nedbrännandet av parlamentet i Moldavien. Troligen av opporunistisk rädsla över att stöta sig med etablisseanget i Sverige. Kräv att Vänsterpartiet gör ett starkt uttalande mot liberalernas våld!!

Jan Wiklund sa...

Antagligen måste medierna tona ner blåslampan mot Venezuela nu när Chavez och Obama har skakat hand. Så får det bli Moldavien istället...

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.