torsdag 26 juli 2007

Chiquita vill tysta kritiker

Jinge uppmärksammade den 21/7 att Chiquita använder PR-byrån Hill & Knowlton för kontakta tidningar som skriver kritiskt om Chiquitas blodiga historia. Även mer kända bloggare verkar ha fått mail från Chiquitas PR-torped. Tanken är så klart att få dem att upphöra att skriva så negativt eller kritiskt om Chiquita. Istället för att Chiquita ska göra upp med sin blodiga historia (och nutid!?) är tanken att istället försöka tysta ner den så gott det går.

Den 29 mars i år publicerades dokument på National Security Archives webplats som visar på bananföretagens sammanblandning med paramilitären i Colombia. Chiquita erkände att man betalat 1,7 miljoner dollar till den paramilitära terroristorganisationen AUC (Autodefensas Unidas de Colombia). AUC är ökända för att ha utfört några av Colombias mest blodiga massakrar.

AUC har i princip tollererats av den Colombianska regeringen som de facto betraktar paramilitären som allierade i kampen mot FARC-gerillan. Tidigare har man även betalat FARC och ELN gerillan enligt The Nation. I Colombia betalar man helt enkelt den militanta grupp som för tillfället kontrollerar området man vill göra affärer i. Så länge vinsterna från bananerna överstiger mutbeloppen spelar det ingen roll vilka brott mot mänskliga rättigheter de militanta grupperna utför.

Colombia kan komma att försöka få åtta chefer på Chiquita i USA utlämnade och åtalade för att ha använt en av Chiquitas egna båtar till att smuggla vapen till AUC. Lite uppgivet kan man väl anta att detta förmodligen aldrig kommer ske då Chiquita har mäktiga vänner i den Colombianska regeringen och även förmodligen i USA.

Pengarna från Chiquita och andra företag till de militanta grupperna möjligör fortsatt terror och förödelse i Colombia. I sista hand är det alltså vi konsumenter som bekostar paramilitärer och eller FARCs förödelse i Colombia.

Dick Emanuelsson skriver ännu bättre om detta.

Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

jonnyboy sa...

tja känns det ändå inte lite som man måste betala dom annars djävlar,lite maffia stil ?

Then französke-kocken och pasteybakaren sa...

Jo om man anser att försäljning av bananer är viktigare än människors liv.

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.