fredag 13 juli 2007

Michael Moores "Sicko"

Sicko är Michael Moores senaste dokumentär. Denna gång tar han sig an USAs skandalösa sjukförsäkringsystem. Moores stil känns direkt igen från filmerna Bowling for Columbine och Fahrenheit 911. Moore är själv i huvudrollen och berättar historien genom att besöka olika platser och tala med olika människor som får berätta sina egna historier. Filmen är 2 timmar men det är sannerligen ingen tråkig film, Moore vet hur man fångar och underhåller publiken.

Moore besöker exempelvis Canada, Storbritannien och Frankrike och får där förklarat för sig hur de har fri sjukvård för alla medborgare i dessa länder. Förbluffad och förvånad likt en upptäcktsresandes beskrivningar i en reseskildring från 1700-talet över de märkliga seder som pågår i dessa länder, får han reda på att läkare i dessa länder inte frågar om ens sjukförsäkring innan man får vård eller ber en hosta upp tusentals dollares innan de syr fast ens kroppsdelar.

Det är det underhållande berättargreppet som gör filmen bra. EVENTUELLA SPOILERS: Ett något halvhjärtat försök görs att peka ut något sorts historiskt förlopp över varför det blivit som det blivit. Ett "hemligt" band med Richard Nixon från 1971 spelas upp och man visar sen hur lobbygrupper i Washington trycker på, ivrigt påhejade av mainstream medierna, för att privatisera sjukvården. Jag undrar hur det var innan 1971? Hade man det något bättre då, fanns det någon sorts ansats till allmän sjukvård innan? SLUT PÅ EVENTUELLA SPOILERS.

USAs sjukvård bör ses som ett skräckexempel av alla som bor i ett land med fri sjukvård. Det här är definitivt ingenting vi vill ta efter, även om många på den svenska högerkanten dyrkar USA och ser landet som "frihetens" högborg. En fråga som dyker upp är hur de Amerikanska läkarnas etiska läkarkod ser ut? Se till exempel Sveriges läkarförbunds etiska regler, punkt nr 1:

"Läkaren skall i sin gärning ha patientens hälsa som det främsta målet och om möjligt bota, ofta lindra, alltid trösta, följande människokärlekens och hederns bud".

Man kan egentligen ta vilken punkt som helst på den där sidan, de är alla i strid med en privatiserad sjukvård där ekonomiska hänsyn tas framför patienternas hänsyn och säkerhet. Jag har för mig att patienten, enligt någon sorts världsomspännande läkaretisk kod, alltid är prio 1, men i USA blir de ju prio 2? Det skulle verkligen varit intressant om Moore tittat närmare på vad amerikanska läkare säger om deras sjukförsäkringssystem och hur det påverkar läkarrollen moraliskt och etiskt.

Moore gör underhållande medryckande "raka rör" dokumentärer. Man hoppas för amerikanernas egen del att de lyckas förändra sitt sjukförsäkringsystem. Dessvärre tror jag bara detta bara är en liten del av det större maktpusslet, notera t.ex. vad den gamle Labour partimedlemmen talar om när Moore besöker Storbritannien.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.