onsdag 18 juli 2007

"what happened to Iraq will happen to any country that challenges the petro dollar"

Motbilder länkade till denna artikel Times Online som berättar att Iran nu tänker ta betalt i Yen av Japan för sin olja. Alltså göra det som Saddam Hussein funderade på innan invasionen av Irak, i det fallet gällde det väl att eventuellt börja sälja olja i Euro vilket skulle försvaga dollarn och minska världens beroende av att hålla ett konstant lager med dollarsedlar för att säkra sin försörjning av olja s.k. petro-dollars. För hökarna i Washington var hotet mot petrodollarn motiv nog att invadera Irak vilket kommentaren nedanför Times-artikeln ger uttryck för:

We need to invade Iran and level it. We must show that this attack on the US Currency will not go unchecked. We must show the world that what happened to Iraq will happen to any country that challenges the petro dollar. We have used inflation to tax the world to build the most fearsome military machine that the world has seen, this machine is hungry and must be fed.
Max Silverstein
Homeland Security
Max Silverstein, Washington DC, USA

Jag vet inte vem denna Silverstein är om han över huvudtaget existerar eller arbetar för Homeland Security, men utalandet känns som ett ärligt utalande från någon med en riktig hökmentalitet som i sin råa enkelhet slår det huvudet på spiken. Artikeln nämner även att Venezuela och Ryssland försöker bryta dollarberoendet. Iran och Venezuela är hotade av USA ännu så länge bara i ord men även Ryssland (som jag skrev om häromdagen) känner sig hotat av USA. Att dessa länder vill göra sig av med dollarberoendet framstår som mycket logiskt. I det sammanhanget blir den senaste tidens amerikanska propaganda och hotelser riktade mot framför allt Iran och Venezuela i våra medier mycket logiska. Just nu när USA är upptagna i Irak och hemmaopinionen sviker Bush kanske det är rätt tillfälle för de tre stora energiproducenterna Iran, Ryssland och Venezuela att frigöra världen från petrodollarberoendet och tillåta handel med olja i andra valutor. Frågan är bara hur mycket detta provocerar hökarna i Washington och om de i så fall startar ett nytt vansinneskrig mot Iran eller Venezuela för att förhindra förlusten av de fördelar som petrodollarn ger USA.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.