torsdag 21 februari 2008

Kalla kriget version 2.0

USA visar alltså musklerna mot Ryssland och Kina genom att skjuta ner sin egen spionsatelit enligt Sveriges konservativa mainstream propaganda. Man konstaterar det helt torrt och ser det inte som något som helst problem. Nej, för tanken är väl att det inte är något problem för "oss", det är ju "vi" som visar musklerna, därav behöver man inte kommentera händelsen utöver konstaterandet.

SR och Al-Jazeera, uttrycker det inte själva men låter ryska och kinesiska källor uttrycka samma sak. De egna leden är alltså tvärsäkra på vad som håller på att hända, övriga är inte lika tvärsäkra och förmodligen inte lika entusiastiska.

I Peking pekas det i dag på den kritik som Kina fick av USA när landet för ett år sedan använde en robot för att förstöra en av sina egna vädersatelliter.

Ryssland misstänker att den amerikanska räddningsaktionen i själva verket var en förtäckt provskjutning och en styrkemarkering i rymden.

Spänningarna blir inte mindre av att USA nyligen avvisade ett rysk-kinesiskt förslag om stopp för spridning av vapen i rymden.


Varför litar ingen på väst och USA? Why do they hate us? Ja varför? Varför kan vi inte vara sams, varför kan inte alla bara vara "västvänliga" och "EU vänliga"? Då skulle vi ju inte behöva visa våra muskler hela tiden.

Kan det bero på att vi aldrig varit varken syd- eller östvänliga? Begrepp som inte ens existerar för oss. Även om inte vi vill minnas det så minns alla andra kolonialismen, imperialsmen, exploateringen och förtrycket som väst utövat och utövar världen över. Världens mest helylle "demokrati" har nu definitivt flyttat ut den militära kapprustningen i rymden och vi välkomnar Kalla kriget tillbaka.

Bloggar om: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.