söndag 24 augusti 2008

Hur länge ska vi hjälpa till att mörda i Afghanistan?

Ytterligare 90 civila mördade av bomber av USA i dess anfallskrig mot Afghanistan. Majoriteten av dem kvinnor och barn. "Det är i så fall den värsta enskilda massakern på civila sedan kriget inleddes i Afghanistan 2001."

I mitten av juli kom det här uttalandet på Afghanistankommitténs hemsida:
Den krigförande USA-ledda koalition (OEF) fortsätter att bomba afghanska byar tillsammans med delar av den Nato-ledda fredsfrämjande styrkan ISAF, framför allt i de södra och östra delarna. Nyligen har stora grupper civila människor drabbats av amerikanskt bombflyg; fler än 40 civila medborgare, inklusive kvinnor och barn, dödades i två olika bombattacker. Bland annat drabbades ett bröllopsfölje.
Ingenting tyder på att den militära dominansen av västvärldens insatser minskat till förmån för civil återuppbyggnad och framgångsrikt politiskt stöd, som avsikten var när FN-organet UNAMA nyligen fick ett förnyat mandat och en ny chef. Inte heller respekteras den afghanska regeringens krav att själva besluta om militära insatser – särskilt bombangrepp och marktruppers intrång i byar. För året rapporteras de högsta dödstalen sedan 2001 både för civila Afghaner och utländska soldater. Hittills i år har mer än 700 civila afghaner dödats till följd av säkerhetsrelaterat våld. Det är uppenbart att den utländska militära framfarten utgör ett vinnande argument i talibanernas rekrytering av anhängare, soldater och självmordsbombare.


Sverige väljer att kriga tillsammans med USA och NATO, sida vid sida i en moralisk avgrund. Kan vi snarast inse att Sverige och västvärlden återigen förlorat ett orättfärdigt krig och ta hem våra soldater innan vi dessutom förlorat allt vårt anseende som fredskapande nation och allt vad moral och etik heter.

Bloggares åsikter om , , ,

3 kommentarer:

Jinge sa...

Det dröjer väl tills USA bombar svenska trupper, eller några talibaner gör det. Snacket om fredsbevarande eller fredsframtvingande kommer att köras ner i halsen på politikerna då en grupp svenskar gått åt.

Om nu Karzai menar allvar med kritiken mot USA så kan frågan få ökad aktualitet.

Men antagligen händer ingenting innan något mycket allvarligt har drabbat svenskarna.

S R Larson sa...

Och vad var ditt alternativ for att bli av med Talibanernas styre i Afghanistan?

Pastey sa...

Vad är ditt alternativ för att bli av med den amerikanska lydregeringen, avsluta den amerikanska ockupationen och inspärrandet och mördandet av civilbefolkningen? Varför ska Afghaner styras av USA? Varför inte lika gärna försöka fortsätta det amerikanska kriget i Vietnam? Eller alla andra, utifrån vårt perspektiv "besvärliga" stater, varför inte invadera dem? Vad är alternativet? Eller varför ska Irakier styras av USA? Varför inte kan inte USA ha tortyrläger och militära baser i Europa och Sverige och låta USA installera de ledare som de tycker passar oss?

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.