måndag 18 augusti 2008

Kanonbåtar och missilsköldar

Reinfeldt och Bildt tar nu en tuff ton mot Ryssland som alla anser bryter mot folkrätten. Man markerar nu t o m genom att ställa in militära besök.
– I det omedelbara reagerar vi väldigt skarpt på den våldsanvändning, de aggressionshandlingar och det faktum att förstörelsen av infrastrukturen i Georgien fortsätter. Ryssland har inte hörsammat omvärldens krav att dra sig tillbaka, kritiserade statsminister Fredrik Reinfeldt.

Tänk om man i citatet ovan bytte ut Georgien mot Irak och Ryssland mot USA? Eller ta det här citatet från Mona Sahlin:
– Det är en riktig reaktion att avbryta det militära samarbetet med Ryssland nu. Man ska inte ostraffat kunna vandra in på ett annat lands territorium utan att omvärlden reagerar, sade Mona Sahlin.

Hyckleriet är makabert. USA och dess attackhund Storbritannien har total hybris och vill straffa Ryssland genom utestängning "från de internationella sammanhangen, som straff för kriget i Georgien" skriver SR.se. Tysklands utrikesminister menar dock det självklara att isolering av Ryssland inte kommer leda till något eller gynna någon. Kan Tyskland ta en större ledarroll i Europa vore det bra som en motvikt till den gläfsande knähunden.

Ryssland använder nu klassisk kanonbåtsdiplomati menade en försvarsanalytiker på svt:s Rapport. Alltså hotet om att kärnvapenbestycka Rysslands baltiska flotta riktar sig främst mot Polen som skrivit under ett avtal med USA om att husera en av USA:s missilförsvarsköldar. Om man accepterar att USA ska få ha en "missilförsvarsköld" i Polen bör man väl samtidigt acceptera att Ryssland ska få ha en "missilförsvarsköld" på t ex Kuba. En omöjlig tanke för USA, men med tanke på hur många terrorister och ex-diktatorer USA tillåter bo i sitt land är argumentet lika legitimt för att skydda Ryssland och dess allierade som det är att USA:s robotsköld skulle skydda oss i väst från Iranska eller Afghanska terrorister som ska skjuta robotar mot oss över halva Europa.

Sammanfattning av diskursens utformning: Ryssland använder "kanonbåtsdiplomati", underkuvar och utövar makt mot sina grannar. Man invaderar Georgien och får motta de starkaste fördömanden och hot från den samlade politiska eliten i väst. USA bygger "missilförsvarsköldar" mot terrorister samt "befriar" Irak och Afghanistan.

Man ska påtala och kritisera och agera mot stormakternas maktmissbruk men man ska fan göra det KONSEKVENT! Det vi nu ser utspelas framför oss är det klassiska cyniska politiska spelet, dubbelmoralen och hyckleriet.

Bloggosfären om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Kraxpelax sa...

På Kommunisternas blogg

http://www.skp.se/blogg/2008/08/19/krig-ar-barbari/#comment-727

påstås följande:

"Enligt oberoende analytiker finns det bevis för att denna konflikt var noggrant planerad och samordnad av USA, NATO och Israel."

Det är ju ytterst intresssant. Vi vill gärna se belägg för detta påstående.

Jag lade in en fråga härom, min kommentar väntar på moderering. Håll utkik.

På Esbatis blogg

http://esbati.blogspot.com/

framförs ett annat påstående av största intresse, nämligen att slipsätaren Saakasjvili tillsattes genom en CIA-dirigerad kupp. Jag lade in en kommentar med fråga som nu väntar på moderering. Håll utkik där med.

Pastey sa...

Jaha?

Anonym sa...

Jag antar att kraxarn inte läser annat än Pentagons mediaskval FOX och CNN (där den sinnessjuke slipskäkarn är dagens pravda med sina förvirrade inslag)...

Hade han som vi andra läst just OBEROENDE analytiker på Counterpunch Antiwar och Global research´s hemsidor t.ex så hade han funnit sina belägg

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.