lördag 8 mars 2008

Kan Colombia få fred så länge man är USAs lydstat?

Det var natten mot den 1a mars som Colombia bombade ett läger i Ecuador med sovande människor, för att sedan gå in med trupper och skjuta ihjäl eventuella överlevande. Ingen i väst drog på ögonbrynen eftersom Colombia försäkrat alla att de dödade var "terrorister", d v s människor som inte har några som helst rättigheter förutom möjligen rätten att bli torterad och/eller dödad.

Syftet med mordräden var att ha ihjäl Raul Reyes, kontakten i de förhandlingar som förts mellan Frankrike och Venezuela angående släppandet av gisslan som hålls av Farc. Specifikt gällde det nu Ingrid Betancourt och 12 andra, vilket Frankrike bekräftat. Mordet syftade till att få bort Reyes så att förhandlingarna gick om intet och därmed se till att Chávez och andra inblandade inte skulle vinna ytterligare prestige på USAs bekostnad. USA och Uribe önskar inga förhandlingar med "terrorister" endast döda terrorister. Det enda bistånd som Colombia får av USA är vapen, vapen och åter vapen. USAs lösning på alla problem.

I princip hela Latinamerika svarade med ursinne mot Colombia och dess USA-marionett Uribe. En man som endast är omtyckt av USA och den rika eliten i Colombia. Den politiska krisen verkar nu vara löst med dialog istället för mer vapen.

Det finns flera saker att säga om kopplingen mellan Colombia och USA, men även om kopplingen till narkotikahandeln. Ett exempel; hur många gånger har ni hört talas om Delta Force razzior mot Amerikanska kemikalieföretag eller banker? En fråga som Noam Chomsky retoriskt ställer till sina åhörare i en föreläsning från 2001. Om ni inte har det, varför inte? Det är nämligen välkänt att de är djupt inblandade i narkotikahandeln. Av den uppskattade siffran 500 billioner $ som narkotikahandeln omsätter så filtreras över hälften genom amerikanska banker. I början av 80-talet när man såg att stora insättningar gjordes i amerikanska banker började man utreda saken under Operation Greenback. Problemet var bara att spåret ledde rakt till stora amerikanska finansbanker vilket fick George Bush nr 1 som då var i Reagans administration att lägga ner utredningen.

Det går att höra hela Chomskys föreläsning på youtube, tyvärr inga rörliga bilder. Del 1 av 5.


Rekomenderar även alla att se denna film: Plan Colombia: Cashing in on the drug war failure.


Bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

Vladi sa...

Bra skrivet Pastey. Det du nämner är ju problemet med USA:s så kallade "Plan Colombia" som officiellt syftar till att bekämpa narkotikahandeln. Vad det rör sig om är att fördriva bönder från deras jord och ha militärbaser som skyddar deras gungstlingar. Läste idag i chilenska tidningar att mötet i Dominikanska republiken mellan latinamerikanska ledare resulterade i att Correa, Chavez och Uribe skakade hand. Vi får se vad som nu händer.

Det är bra att krig undviks. Ingen fattig latinamerikan gynnas av en sådan konflikt vi har haft nog med fattigdom, kolonialism, diktaturer och krig.

Pastey sa...

Ja, ett krig i Latinamerika vore förödande. Och speciellt just nu när man gjort så många framsteg och håller på att bli en enande kraft som kan stå emot Imperialistgrannen i norr.

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.