söndag 9 mars 2008

Obama och Hillary ändå inte långt ifrån Bush

Obama har nu vunnit ännu en delstat. Det finns ändå all anledning att vara skeptiskt till de demokratiska kandidaternas verkliga vilja att förändra någonting om de skulle bli USAs nästa president. Framför allt vad det gäller utrikespolitiken vilket vi som inte bor i USA kanske borde vara mest oroliga över.

Både Hillary och Obama vill vara "tuffa" mot Iran, båda använder de berömda slagorden: "no option can be taken off the table" med tillägget: "including military action". Hillary som vi alla vet stödde invasionen av Irak och motsatte sig tillbakadragandet. Både Obama och Hillary vill utöka antalet aktiva soldater samt spendera mer pengar på militären. För detta har Hillary fått den djupaste respekt inom militära kretsar.

Det mesta tyder på att det amerikanska "valet" i efterhand kommer att framstå som ytterligare en chimär åtminstone för oss utanför USA.

I övrigt har nu en Folkpartist varit i Gaza och konstaterat det som alla vet, nämligen hur fruktansvärd situationen är där. "Gaza är ett utomhusfängelse" säger folkpartisten Anita Brodén. Det är nästan så man häpnar då Brodén uttalar något av de mest tabubelagda inom de liberalkonservativa kretsarna:

- Även Hamas som är demokratiskt valda, oavsett vad man tycker om det. Men vi måste förhålla oss till dem och förhandla. Det är viktigt att alla partier får vara med och det finns även andra partier i Gaza som vill jobba demokratiskt.


Reaktionärerna i regeringen satte väl morgonkaffet i halsen när de läste det där. Bra så, hoppas hon kan banka in det budskapet i sina partivänners hjärnor också, även om jag tvivlar.

Bloggares åsikter om , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.