söndag 20 juli 2008

Missnöjet mot USA ökar i Pakistan

USA råkar inte bara ha ihjäl civila afghaner, 64 människor fick ju sätta livet till i början av juli. 50 av dem på väg till ett bröllop. Även USA:s allierade pakistanierna har ibland oturen att bli förväxlade med terrorister av amerikanarna. Vilket leder till att allt fler visar sitt missnöje med att vara USA:s allierad i det s k "kriget mot terrorismen". Ca 1000 pakistanier har ännu så länge fått sätta livet till i detta krig rapporterar BBC. 11 av dem dog nyligen av amerikanska missiler.

Att USA är hatat av imamerna och de troende torde väl inte komma som någon överraskning, de som ser USA:s "krig mot terrorn" som ett krig mot Islam. Och USA vet detta lika väl som någon annan, därför är deras strategi att "alliera" sig med pakistans medelklass, som man uppfattar som mer USA-vänlig. Men t o m dessa pakistanier som gynnas mest av USA:s närvaro börjar nu ifrågasätta alliansen vilket USA:s ambassadör Anne Patterson nyligen konstaterade och fick erfara. En pakistansk Harvard-student, Samad Khurram, "dissade" henne totalt då hon skulle dela ut ett pris till denne. En protest mot USA:s politik och stöd för militärdiktatorn Musharraf, i folkmun "Busharraf".


På youtube florerar klippet i massor av versioner och i samtliga kommentarer hyllas Samad som hjälte för vad han gjorde.

There is a growing sense that Pakistan has been sucked into an unwinnable war.

"The only way we can guarantee peace is to kill every last tribesman," one Pakistani general said to us. He was only half joking.Bloggares åsikter om , , ,

Gammelmedia: SvD 1, 2 och DN

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.