fredag 11 juli 2008

Vad är teknikneutral för Agrell och övriga FRA förespråkare?

Eftersom alla andra redan gör det måste vi också göra det, om våra kompisar i Nato blir antidemokratiska polisstater måste vi också bli det, så låter det från bl a "fredsforskaren" Wilhelm Agrell och övriga statsrealister, vilka oftast har koppling till det traditionella militärindustriella komplexet och som förespråkar FRA-lagen.

Att FRA-lagen skulle göra svensk signalspaning till den mest långtgående i Europa är inte sant, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys. Flera andra europeiska länder har redan lagar som tillåter en lika omfattande övervakning.

Ett argument som ytterst få kan ta sig tid och/eller besitta de kunskaper som krävs för att kontrollera sanningshalten i. Något som förespråkarna alltid utgår från, att ingen kan kontrollera deras argument. Debatten är alltså snevriden därför att vi motsätter oss Sverige ska agera lika ruttet som våra s k allierade i Nato.

Agrell använder FRA-förespråkarnas nya favoritord "teknikneutral" och hävdar t ex att Tyskland och England minsann har en "teknikneutral" lagstiftning. Är den teknikneutral? Filtreras t ex all snigelpost genom deras statliga spionmyndigheter? Vill Agrell att all vår vanliga post ska filtreras genom FRA i teknikneutralitetens namn? Förmodligen inte så vad är egentligen "teknikneutral" för Agrell och övriga FRA-förespråkare?

Är det i själva verket inte så att tekniken finns därför måste vi nu utnyttja den? Men om vi då tekniskt sett bygger en scanner som KAN scanna alla snigelpostbrev och den information de bär på, ska vi inte då också förse FRA med en sådan teknik eftersom argumentet "rikets säkerhet" och/eller "yttre hot" egentligen kan betyda vad som helst? 1. Vi måste vara lika dåliga som alla andra och 2. Vi måste ha en diffus lagstiftning som bygger på ett begrepp "teknikneutralitet" som de facto inte är teknikneutralt och som öppnar upp för just det som t ex Rick Falkvinge talar om här (förslaget om hemlig dataavläsning ca 4:40 in i filmen) möjligheten för polis att installera program för övervakning av folks egna privata datorer och web-kameror.

AB:s ledare tar idag upp de saker FRA förespråkarna aldrig nämner; att FRA redan spanar på individer och byter information med andra statsmakter och att datainspektionen nu granskar tre fall av felaktig hantering av personuppgifter där en anmälan "handlar om hundratalet svenskar, som blivit registrerade på grund av sina affärskontakter med Ryssland under 1990-talet." Och frågan är förkrossande berättigad, är detta bara toppen av ett isberg?

Andra bloggares åsikter om , , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.