fredag 26 september 2008

Imperiet-teorin håller nog

Svårt att läsa Hardt och Negris Imperiet? Intervjun nedan med Michael Hardt klargjorde en del för mig åtminstone. Den är inspelad 2004 så Hardt svarar på kritiken att Imperiet-teorin falsifierats iom USA:s traditionella maktutövande iom invasionerna av Irak och Afghanistan. Han menar istället att krigen bevisar teorins riktighet. USA kan inte agera ensamt och den instabilitet som dessa konflikter skapat är tydlig, USA kan inte långsiktigt ockupera dessa områden. Hardt påpekar att den nya globala vänsterrörelsen inte enbart demonstrerar mot USA och står utanför Vita huset varje dag utan istället demonstrerar man mot ett flertal olika maktstrukturer som t ex IMF, Världsbanken, NATO m.fl. Han pointerar också de lokala kamperna som man ändå bör försöka sätta samman med den globala.

Jag är ändå rätt pessimistisk. Jag instämmer i att makten befinner sig på flera nivåer och är utspridd i ett nätverk av institutioner och strukturer, men enligt mig gör ju det att kampen som förs idag förmodligen har det svårare än någonsin att nå ut än tidigare. Hur ska man organisera breda folkmassor mot ett oöverblickbart fält av olika maktinstitutioner? Hur hänger de ihop, om de nu gör det? Vilka tekniker/metoder kan användas i de olika kamperna, olika för lokal och global nivå? Vilka kamper bör prioriteras? För att inte tala om antalet olika kamporganisationer som existerar, vilka är viktiga, vilka fungerar? Har de politiska partierna spelat ut sin roll? Har de inte det? Gå med i NGO X eller Y? Önskar jag deltagit mer på ESF och likanande, så kanske jag hade haft lite mer svar istället för bara frågor.

Icke desto mindre, till dig som jobbade på Café Edenborg som sålde mig ett ex av Imperiet, en bulle med kaffe och sen hävde ur dig "Den är bra, men de hade fel!", se klippet nedan. För er som vill ha västentligheterna kan jag säga att ni kan spola förbi första halvtimman av filmen som mest handlar om Hardts liv.Läs även andra bloggar om , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.