onsdag 28 maj 2008

Statistik från krigets Irak april 2008

Statistik rörande Irak för april 2008 från Brookings Iraq Index passar väl bra i dagar som dessa när krigsförbrytare besöker Sverige (se gårdagens inlägg t ex).

73% av Irakierna är emot amerikansk närvaro. Bland shiamuslimer var siffran 77% och bland sunnimuslimer 95% emot amerikanska styrkor. Frågan ställdes februari 2008.

47% av Irakierna stödjer attacker mot USA:s styrkor. Tittar man bara på den Sunnitiska gruppen stödjer 88%, av shia 41% och av kurderna 16%. På frågan om man tror att USA kommer etablera permanenta baser, eller lämna Irak om stabilitet uppnås svarar 80% att de tror att USA kommer etablera permanenta baser. 87% vill se en plan för ett amerikanskt tillbakadragande.

Under de tre senaste åren säger sig 26% ha fått en familjemedlem mördad. 15% säger sig ha fått en kollega eller vän mördad. 8% ha fått en familjemedlem kidnappad (23% i Bagdad) och 6% fått en vän eller kollega kidnappad.

53% av Irakierna tror att ett tillbakdragande av de amerikanska styrkorna skulle göra situationen bättre. I Bagdad är siffran 52% och tittar man regionalt så är siffrorna uppe i 69 och 70% i centrala och södra Irak.

Av de utländska miliserna, terroristerna, motståndskämparna, kalla dem vad ni vill, så är 41% från Saudiarabien, Syrien 8%, Tunisien 5%, Yemen 8%, Algeriet 7%, Egypten 1%, Jordanien 2%, Libyen 19%, Marocko 6% och "övriga" 15,3%. Iran finns alltså inte ens namngivet, d v s det land som Bushadministrationens propaganda pekar ut som den stora bidragaren till "terror" i Irak. Eventuellt ingår Iran i gruppen övriga, men det är talande att USA inte nämner Saudiarabien.

Om de amerikanska trupperna kan man säga att de inte heller har det särskilt bra. Man har mätt effekten hur posttraumatiska stressyndrom ökar då man tvingas göra flera vändor i Irak. Efter första vändan har 12% PTSD, efter andra 18,5% och efter tre eller fler vändor 27% av alla soldater. Av det totala antalet soldater 513 000 sedan 2003 har 197 000 varit i Irak två vändor. 53 000 tre eller flera gånger.

En annan intressant detalj är att man nämner att 3,5% av soldaterna tar ut skilsmässa. Jag vet inte hur mycket man kan anklaga kriget i Irak för det men för de kvinnliga soldaterna är siffran tydligen 9%.

Och världen fortsätter att inte ta sitt ansvar, framför allt då inte krigsförbrytarna själva: USA och Storbritannien. 9329 asylansökningar skedde till Sverige mellan januari och juni 2007. 385 ansökningar till USA och 665 till Storbritannien.

SvD 1, SvD 2, SvD 3, Muqtada al-Sadr har uppmanat irakiska folket att protestera mot förslaget som vill ge USA rätt till fortsatt militär närvaro i landet och Washington bör dra tillbaka sina styrkor från Irak — att behålla dem där hjälper al-Qaida, anser Richard Clarke

Bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

Ida D. sa...

Pastey,
Det är hårresande.
Men bilden talar mycket också.
Rice är värre än Biljana Plavsic (kvinnliga krigsförbrytare som sitter i svensk fängelse) med domen från Haag.

Anonym sa...

Sixten said:
Den skarpaste vidräkningen med Rice gjorde Jan Myrdal utanför InfraCity torsd 29/5 kl 11. Den kan höras på http://www.tusenpennor.se/Fred_Torsander/TexterFT5/MyrdalInfracity.hm
Talet kan också läsas via www.fib.se, där man också kan höra de andra talarna vid samma tillfälle.

Pastey sa...

Ja, jag gillade den här också från Sergels Torg demonstrationen: Olof Buckard om kompisarna Bildt och Bush, upplagd på youtube.

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.