måndag 6 oktober 2008

Afghanistan, USAs presidentval och Robert Fisk

Den ende seriöse journalisten som rapporterar från mellanöstern, Robert Fisk intervjuas av Al-Jazeera. Han är väldigt pessimistisk till att någon som helst förändring av den amerikanska politiken i mellanöstern är att vänta efter presidentvalet. Varken Obama eller McCain kommer t ex att ändra USA:s ensidiga ställningstagande till Israels fördel.


Robert Fisk kommenterar även läget i Irak och Afghanistan som Irakistan, ett hopplös oetisk röra till krig som inte går att vinna. Situationen är värre än någonsin i Afghanistan.
I dag är situationen värre än någonsin. Antalet oskyldiga civiloffer har aldrig tidigare varit så högt som nu. Enligt FN:s uppskattningar dödades närmare 1 500 civila mellan januari och augusti. Detta är en ökning med närmare 40 procent jämfört med läget för ett år sedan. Augusti månad var särskilt blodig - 330 civila dödades. Talibanerna är skyldiga till över hälften av dödsfallen. USA/Nato och de afghanska säkerhetsstyrkorna kommer in som god tvåa.

Demokratin i Afghanistan är ett bittert skämt. President Hamid Karzais regim och resten av förvaltningen hör till världens mest korrupta. På Transparency Internationals lista kommer Afghanistan nästvärst - på nummer 176.

Kriget i Afghanistan hotar stabiliteten i grannlandet Pakistan. Det är bara en tidsfråga innan Pakistan sönderfaller i ett kaotiskt inbördeskrig, anser endel bedömare. Pakistan har kärnvapen.

En brittisk brigadgeneral har även uppgett till Sunday Times att det inte går att vinna kriget i Afghanistan.

Läs även Motbilder om Afghanistan.

Andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.