lördag 25 oktober 2008

Ska Jan Björklunds tyckande forma framtida generationers utbildning?

Vad är all världens pedagogiska forskning och statistik som talar för den svenska skolan värd jämfört med Jan Björklunds tyckande om den? Björklund var ju nyligen i programmet Debatt och tyckte en massa saker som saknar stöd i forskning och statistik, men som sagt, hans tyckande måste ändå bli lag i Sverige.

Björklund avfärdade professorn i pedagogik och gjorde sig i princip lustig över honom. Man kan undra varför vi ska lägga pengar på pedagogikforskning, eller att ta fram statistik när vi har Björklunds tyckande. Svaret på kritiken angående Björklunds användande av en statistisk rapport med grova fel var ju som bekant att tillsätta en utredning för att se över statistiken. Den utredningen borde komma fram till att Björklund med anhang inte kritiskt förmår läsa statistik och därför snarast borde gå en utbildning för att rätta till det problemet.

I övrigt vill han inte satsa några resurser på skolan förutom några speciallärare. Undrar vilken sorts pedagogik dessa specialistlärare ska ha med sig? Förmodligen behövs någon form av ny auktoritär lärarutbildning eftersom Björklund underkänt den pedagogiska forskningen. Björklund tyckte att de auktoritära lärarna, Caligula-typen, har försvunnit ut ur det svenska skolsystemet när "flumskolan" gjorde sitt intåg. Vad vi behöver är alltså en mer militant lärarutbildning där lärarna får lära sig att leda människor. För det är ledare som behövs som säger åt människor vad som är rätt och vad som är fel. Kritiskt tänkande människor som kan tänkas ifrågasätta ledare är ett ofog och leder bara till flum.

För övrigt protesterar nu Italien mot att fascisten Berlusconi vill dra in 80-90 000 lärartjänster samt spara 10-tals miljarder kronor i utbildningsbudgeten. Även han vill ändra betygsystemet. En förebild för Björklund? En kadaverdisciplinlärare a la Caligula lär ju lätt kunna ha 100 elever i ett klassrum om man ger honom de rätta förutsättningarna.

Läsvärt: Ulf Bjereld om Reinfeldts egen tolkning av folkrätten, Motbilder om att USA vill att vissa folk ska dö i epidemier, Palestinagrupperna med ett kravbrev till regeringen och Rossana Dinamarca om befängda TV-program och politikerjobbet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

dyermaker sa...

"Man kan undra varför vi ska lägga pengar på pedagogikforskning, eller att ta fram statistik när vi har Björklunds tyckande."

Troligen ska vi inte ha så mycket [sådan] forskning framöver om Björklund får hållas...

Pastey sa...

Kanske kan man kanalisera de där forskningspengarna till tankesmedjor a la Timbro eller nåt, så att de gör lite nytta för t ex ett högerpopulistiskt parti som Fp.

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.