torsdag 16 oktober 2008

Lyckad aktion mot svensk vapenexport genomförd

Nätverket Ofog har i en aktion bla oskadliggjort 20st Carl Gustaf granatgevär i de korrupta svenska vapenfabrikerna Saab Bofors Dynamics i Eskilstuna och BAE Systems Bofors i Karlskoga.
Trots riksdagens riktlinjer om att Sverige inte bör exportera vapen till krigförande länder säljs flera olika sorters vapen till USA, som använder dem i Irak och Afghanistan. År 2003, då Irakkriget inleddes, ökade den svenska vapenexporten med 88 procent, och därefter har den ökat med ytterligare nästan 50 procent. Saab Bofors Dynamics är en del av Sveriges största vapentillverkare Saab. BAE Systems Bofors är en del av företaget BAE Systems, världens tredje största vapenproducent.

- Jag kan inte stå och se på när vapen som säljs till krigförande länder tillverkas mitt framför ögonen på mig. Det är vårt ansvar och vår rätt att agera när orättvisor sker, säger Cattis Laska, 24 fritidsledare.

All heder åt dessa hjältar! Vi får hoppas att nätverket växer och att fler sådana här aktioner följer till dess att beslutsfattande politiker lyssnar! Ett civiliserat samhälle kan inte acceptera vapenexport!
Jag tar mig friheten att citera fritt från en av deras flyers.

Visste du att att Sverige säljer vapen till diktaturer som Pakistan, Saudiarabien och Bahrain?
Sverige säljer och har under lång tid sålt vapen till krig och väpnade konflikter runt om i hela världen. Svenska vapen har använts i Indonesiens ockupation av Östtimor, Falklandskriget, Kambodja samt krigen i f.d Jugoslavien. Under hela kriget mellan Pakistan och Indien har Sverige sålt vapen till båda sidorna.
Idag säljs svenska vapen till framför allt den amerikanska armén men även till länder som Förenade Arabemiraten, Saudiarabien, Indonesien, Pakistan och Singapore. Svenska vapen har använts av den amerikanska armén i krigen i t.ex. Libanon, Granada, Nicaragua och Panama. Sedan USA:s invasion av Irak har den svenska exporten av vapen till USA mer än fördubblats.

Trots att den svenska fredsrörelsen i årtionden verkat för att stoppa den svenska vapenexporten har den dessvärre bara ökat. Bara under 2000-talet har Sverige exporterat vapen till 67 länder, inklusive till diktaturer och länder i krig.


Läsvärda bloggar: Ekonomikommentarer om den nya tidens kapitalism, Alliansfritt Sverige uppmärksammar oss på Folkpartiets flytt av FRA-motståndaren Camilla Lindberg, Motbilder om Gunnar Hökmark, Rawia i ett mycket läsvärt inlägg tillsammans med Klas Sandberg och Forum För Frihet om hycklaren Fredrik Malm.

Läs även andra bloggare om , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

ni är ju fan lika värdelösa som antifa, nazister, hippies och andra som förstör samhället... vad är bäst, att sverige säljer vapensystem med precision som slår ut enbart militära mål (om de hanteras rätt) eller att något ex.sovjetiskt land säljer gamla och värdelösa vapen som spränger bort allt i sin närhet? det är dessutom bra för sveriges ekonomi! och om du värnar så jävla mkt för andras liv åk till afrika och hjälp dom stackars svältande jävlarna där?

jävla hippie klipp dig och skaffa ett jobb!

Pastey sa...

Jo det är bättre att din far slår dig på käften än någon annan gör det eftersom din far vet vad som är bra för dig.

Pepperpum sa...

Hur vet herr Anonym att de svenska vapen som exporterats är mer träffsäkra än t.ex. de som tillverkas inom det forna Sovjetunionen? Finns det några siffror och statistik på det? Menar du att svenska vapensystem är mer träffsäkra än USA:s också? De måste ju enligt din argumentation vara det eftersom amerikanska vapen regelbundet träffar civila mål. Menar du isf att sverige har världens 'säkraste' vapen?

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.