söndag 26 oktober 2008

PORR!

Porr kan omöjligt enbart vara nakna människor och/eller uppvisandet av sex och sexuella handlingar på bild eller i film i sig. Jag tror exempelvis mycket få människor i Sverige skulle klassa alla bilder på nakna människor som porr. Hur många konstverk och eller semesterbilder faller då inte under porrkategorin t ex?

Filmandet eller fotograferandet av två eller flera människor som har sex kan inte heller klassas som porr i sig. Det kan lika gärna röra sig om ett konstverk och eller en protest mot borgerliga puritanska ideal eller vad som helst. Några få kristdemokratiska procent av befolkningen kanske skulle kalla Lars von Triers ”Idioterna” för porr eftersom den innehåller en "autentisk" sexscen. Samma människor kanske skulle kalla filmen ”Shortbus” som gick på bio för något år sedan för porr då den också innehåller flera autentiska sexscener. Enligt mig är dock inte dessa filmer porr.

Porr är något annat. En tolkning är att avbildad sex blir porr då det sätts in i sin scen och kontext. Porren är egentligen det som sker runt sexscenen, d.v.s. handlingen i någon mening. Den scen som det just är upp till betraktaren att tolka. För några år sedan var jag på en föreläsning av en doktorand som sa sig forska på hur man skulle kunna lagstifta mot porr. Porr (som jag tolkade den föreläsaren, han hade nämligen ingen uttalad definition) var då scenen innehåller ett moment av manlig överordning, en scen som handlar om någon form av tvång. Jag tror även han menade att scener som konstrueras för att objektifiera kvinnor generellt var porr. Dessa menade han att man borde lagstifta mot.

Men det är här porrmotståndare skjuter sig i foten, då de inte gör skillnad på spelad scen och verklighet. Porrmotståndare verkar ofta uppleva att de scener som utspelas i porren är mer "verkliga" än i t ex vanlig spelfilm. Penetrationscenen är i allra högsta grad verklig, men kan som sagt omöjligt utgöra porr i sig. Dess enda funktion i porrfilm är ju att samlaget ska få en sorts autenticitet, betraktaren ska veta att de gjorde det på "riktigt". I "vanliga" spelfilmer har man ännu så länge tabu mot den typer av scener, men det finns som sagt undantag. Det är ju i själva verket konstruktionen av scenen som gör något till porr. Och denna sen har en massa genre-specifika bestämelser, hur folk rör sig, klär sig, vem som är överordnad respektive underordnad. Denna scen är i allra högsta grad spelad och inget är lämnat åt slumpen i en verksamhet som porrbranschen, där budgeten är liten och tiden är knapp. Det finns ingen som helst anledning att tro att inte majoriteten av porrfilmsregissörerna kräver disciplin i sina scener. Scenerna förefaller i princip vara utförda efter vissa givna mallar. Om hollywood använder formulär 1A för att göra majoriteten av sina filmer gör garanterat porrbranschen det samma efter sitt eget formulär. Men det är till syvende och sist denna typ av spelad scen som porrmotståndare hakar upp sig på.

Porrens formulär 1A tycks generellt vara något i stil med oralsex följt av ”vanlig” sex skildrad ur alla möjliga och omöjliga vinklar vilka kräver en oerhörd disciplin, med ett oändligt poserande och utrop som ska övertyga betraktaren om hur underkastad någon är och/eller hur skönt de inblandade i scenen har det. Detta för att sedan avslutas med att mannen ejakulerar på kvinnan. I porr förefaller det just som det viktiga ligger i att följa ett sådant narrativ, särskilt i den mainstreamporr som ska framställa mannen som dominerande över kvinnan. Om detta får man tycka vad man vill men icke desto mindre är det ett oerhört strikt narrativ med konstruerade scener.

Om jag åtminstone anser mig själv kunna förstå att detta är en film och inget annat, med vilken rätt anser jag då att andra inte kan det?

Mot verkligt våld och verkligt tvång finns redan lagar. Allt tvång och våld mot människor är lika illa och den lagstiftningen upphör inte att gälla på t ex porrfilmsskådeplatser. Om man ska förbjuda porr bör man betänka att vi då hamnar i är ett dilemma som gäller censur och vad man ska tillåta folk att se och vem som ska bestämma vad folk får se och ta del av? Vem ska bestämma över vad jag kan se? Tål inte jag att se det som den eventuelle censorn får se?

Att inte tillåta att man i film eller på foton skildrar manlig överordning skulle onekligen bli en absurd lagstiftning som skulle motverka sitt syfte. Skulle man då kunna göra ”vanliga” spelfilmer som behandlar teman kring manlig överordning och våld mot kvinnor? Återigen själva penetration-scenen inte i sig kan inte vara porr. Allt verkligt våld och tvång mot alla människor måste fördömas och lagstiftas mot. Men hur kan man lagstifta mot iscensatt fiktivt och fejkat våld?

Porr kan vara en iscensättning av en man som dominerar en kvinna men lika gärna kan det vara en kvinna som piskar och rider omkring på en man och kallar honom för ett djur. Det hela bygger på folks fantasier oavsett hur absurda de kan vara, och jag vågar påstå att de flesta vuxna människor kan skilja på fantasi och verklighet. Porr som alla andra filmgenrer har ett narrativ och en story även om porren gärna vill utge sig för att vara ”äkta”. Man brukar beskylla porrfilmer för att inte inneha någon ”handling” i den bemärkelse som en vanlig spelfilm har men icke desto mindre följer porren nästan än mer slaviskt ett på förhand bestämt narrativ i dess uppbyggnad av konstruerade scener.

Diskussionen om porr ser jag som oerhört viktig. Varför vill exempelvis många män se porr där män tydligt dominerar kvinnan? Stämmer den oerhörda mängden porr som just porträtterar detta förhållande med verkligheten? Är det faktiskt så att så oerhört många män önskar se porr på detta sätt? Den manliga överordning som förekommer i många porrfilmer bör diskuteras och problematiseras och den ingår som ett inslag i den manliga överordning som råder på de flesta områden vilket inte bör glömmas bort. Diskussioner med ungdomar kring porr borde vara obligatoriskt i skolan med tanke på porrens utbredning i samhället. Porr går inte heller att förbjuda om man betänker dess utbredning och tillgänglighet på Internet. Att införa censur och eller lagstiftning innebär att ge någon makt över att rent subjektivt döma vad andra människor får fantisera om/göra framför en kamera och sedan sprida samt att man ger sig själv rätten att bestämma vad någon annan tål att se och inte se.

Andra bloggares åsikter om , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.