tisdag 10 juni 2008

Terrorismen i världen minskar

Tvärtemot mediarapporteringen menar Human Security Brief att antalet döda i terroristattacker minskar i världen. Från senaste numret av Svenska Freds tidning PAX nr 3 2008:

Den ifrågasätter den konsensus som finns bland experter i väst om att hotet från terrorismen har ökat och att allt fler dör i terrordåd. Rapportens forskare fann att orsaken till att antalet döda i terrordåd ansågs ha ökat kraftigt sedan 2003 var att instituten räknade dödliga angrepp mot civila utförda av ickestatliga aktörer i Irak. Rapporten konstaterar att detta sätt att räkna är ovanligt eftersom den typen av dåd oftast inte beskrivs som terrordåd utan som ett krigsbrott eller brott mot mänskligheten. Dessutom räknade instituten inte liknande attacker mot civila, utförda av ickestatliga aktörer i andra länder som terrordåd. Human Security Report räknade därför bort statistiken från Irak och fann då att siffror från flera institut visar en nedgång på 40 procent när det gäller antalet döda i terrordåd.
Bloggar om: , , , ,

4 kommentarer:

Simon sa...

Det är viktigt att förstå sina egna källor. Statistiken visar antal döda i terrorattentat (inte antalet terrorattentat, som din rubrik antyder).

Statistiken visar därmed att terrorbekämpningen haft effekt, och att det har blivit svårare för terroristerna att komma till och orsaka attacker med dödlig utgång. Några exempel är anti-terroristbarriären i Israel, ökad screening påflygplatser samt det irakiska motståndet mot Al-Qaida.

Tack för intressant länk!

Pastey sa...

Ja rubriken blev kanske inte den bästa. Ett "döda" petade jag in min text överst.

Men du verkar inte heller ha förstått statistiken. Räknar med Irak efter invasionen har ju antalet döda i terrorattentat ökat. I länder där det förekommer krig kan man inte begå terrorism. Däremot krigsbrott eller brott mot mänskligheten. Om man nu ändå som vissa har räknat attackerna i Irak som terrordåd så går det då att bevisa att tack vare USAs invasion har terrordåden med dödlig utgång i världen ökat dramatiskt, både i Irak och Afghanistan, med andra ord USA:s krig mot terrorn är ett stort misslyckande. I den andra statistikrutan som jag tog med som ett exempel visas ju den globala nivån på Islamisk terrorism och även den visar att den globala Islamistiska terrorismen ökar efter invasionen av Irak. Men tar man bort Irak och Afghanistan så är det på ungefär samma nivå som tidigare. Det är uppenbart att motståndet riktar sig mot USA:s invasioner, och att USA inte gör världen säkrare genom att invadera länder.

Anonym sa...

"I länder där det förekommer krig kan man inte begå terrorism."

Det har du inte täckning för. Rapportens författare påstår att "den typen av dåd oftast inte beskrivs som terrordåd utan som ett krigsbrott eller brott mot mänskligheten".

Det handlar alltså bara om hur de ska kategorisera sin statistik. De verkar fullständigt ha blandat bort begreppen, eftersom terrorism är ett krigsbrott.

I inledningen påstås också att omvärlden säger att fler har dött i terror OCH att terrorhotet ökat. Det stämmer ju inte, och rapporten ger ingen sådan källa. Det folk säger, med goda skäl, är att terrorhotet ökar. Inte nödvändigtvis antalet terroroffer (tack vare terrorbekämpning).

Pastey sa...

Så världen blev en säkrare plats efter USA:s invasion av Afghanistan och Irak då, det är så man ska förstå dig?

Skicka en kommentar

- Håll er till blogginläggets ämne.
- Inga långa drapor. Länka hellre till er egen blogg isf.
- Tänk på netiketten.
- Rasister och sionister kan dra åt helvete.